DIO RADNIKA 3.MAJA DOBIO UVID U PONUDU A-TECA

Nezadovoljstvo dolazi iz Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj

Nezadovoljstvo dolazi iz Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj

Dio radnika 3. maja danas je dobio uvid u ponudu austrijskog A-teca, tvrtke koja se javila na natječaj za kupnju riječkog brodogradilišta, a prema tvrdnjama Sindikata metalaca, A-tec namjerava zadržati brodograđevnu djelatnost.
– Kreće se sa složenijim brodovima. Otežavajuća okolnost je trenutno stanje na tržištu, međutim, sam je rekao u ponudi da se tržište budi – kazao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju, Juraj Šoljić.
Šoljić smatra i kako A-tec ima ozbiljne i dobre planove.
– Racionalizaciju proizvodnog procesa, informatizaciju, ulaganje. Ponuđač sam govori kako će cirka 40 milijuna eura uložiti u brodogradilište, a to je inače i 40 posto onoga koji je bio zahtjev Europske komisije da ponuđač mora uložit u brodogradnju – dodaje Šoljić.
S druge strane nezadovoljstvo dolazi iz Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj. Upozoravaju da je prvi čovjek A-teca, Mirko Kovač, na rubu zakona. Po prvoj kaznenoj prijavi bio je uvjetno kažnjen, druga je još aktualna.
– Međutim, baš kod te druge kaznene prijave bilo je aktualno da je on zapravo prijavljen zbog lažnog stečaja, namjernog izazivanja stečaja – kazala je predsjednica Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj Nada Jelinić Starčević.
U Austriji je, tvrdi Jelinić Starčević, Kovač izazvao 17 stečajeva, brojni su ljudi izgubili novac, a on je stekao novac na mutan način.
Što se tiče kapitala od 40 milijuna eura kojeg Kovač navodno polaže u 3. maj, predsjednica Radničkog vijeća ga uspoređuje s kapitalom od 60 milijuna dolara, kojeg je Veljko Božić svojedobno najavljivao kao ulog Rusa u Haludovo. Svi znamo, poručuje, kako Haludovo izgleda danas, a to bi se, zaključuje moglo dogoditi i riječkom brodogradilištu.