Doministar ipak u pritvoru

Vjekoslav Vuković u riječkom će pritvoru provesti najmanje sljedećih 30 dana

Vjekoslav Vuković u riječkom će pritvoru provesti najmanje sljedećih 30 dana

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, zadužen za borbu protiv terorizma Vjekoslav Vuković u riječkom će pritvoru provesti najmanje sljedećih 30 dana. Optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva tereti ga za izradu i nabavku oružja i sredstava za počinjenje kaznenog djela.
Njime je u listopadu u Rijeci trebao biti izvršen atentat auto-bombom na dvojicu redara riječkih noćnih klubova. Nakon dvodnevnog zadržavanja koje je odredio istražni sudac, izvanraspravno vijeće ipak je Vukoviću odredilo jednomjesečni pritvor.
– Pritvoren je zbog opasnosti od bijega, s obzirom na okolnosti. Dakle radi se o stranom državljaninu koji ima prebivalište u Republici BiH te je svojom djelatnosti i obitelji vezan uz to područje – kazala je glasnogovornica Općinskog suda u Rijeci Sandra Juranović.
– Mi smo opširno obrazložili da on kao pomoćnik ministra susjedne države i kao hrvatski državljanin ima obaveze i po koncencijama i ugovorima između te dvije države da se odazove kao policijski djelatnik svim pozivima pa tako i ovog suda. Stoga nema nikakvog razloga da bi on pobjegao od svega toga skupa – rekao je Vukovićev branitelj, Ljubiša Drageljević.
Tvrde i da je to djelo počinjeno u BiH, pa naš sud nije ni stvarno ni mjesno nadležan. Obrana je predložila i jamčevinu u iznosu od 300 000 kuna odnosno 40 osobnih dohodaka Vukovića.
– Tu svotu prikuplja njegova rodbina i prijatelji, nažalost taj naš prijedlog je odbijen i mi ćemo uložiti žalbu – kaže Drageljević.
Državno odvjetništvo tražilo je i da se spoji postupak protiv Vukovića i Roberta Dragina te Ivana Filipovića koji su bili naručitelji ubojstva. Obrana tvrdi i da je praćenje i prisluškivanje Vukovića nezakonit dokaz.
– Za ovo kazneno djelo takve mjere po našem zakonu nisu dopuštene – ističe Drageljević.
Za kazneno djelo za koje se tereti, Vukoviću prijeti maksimalno 3 godine zatvora.