Dovršena nova, suvremeno opremljena škola u Dražicama,  najveći pojedinačni kapitalni projekt školstva

Dobivanjem uporabne dozvole, šest mjeseci prije ugovorenog roka, završena je rekonstrukcija i dogradnja zgrade OŠ „Jelenje-Dražice“ i izgradnje školske sportske dvorane. Vrijednost projekta je 41 milijun kuna, a zajednički su ga financirali Primorsko-goranska županija s 60 posto u iznosu 24.600.000,00 kuna i Općina Jelenje – Dražice s 40 posto udjela odnosno 16.400.000,00 kuna.

jelenje 2

 U kakvoj će novoj, suvremeno opremljenoj, zgradi mladi Dražičani pohađati nastavu, uvjerili su se župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Jelenje-Dražice Robert Marčelja i resorna pročelnica Edita Stilin, koje su u obilazak poveli učenici Ivan Poropat i Lara Žigo s ravnateljicom Dejanom Paškvan-Žeželj. Ivan i Lara oduševljeni su svojom novom školom, a najviše školskom sportskom dvoranom.

Ponosan na školu i dvoranu, zadnju u nizu 15 koje su građene, je i župan Zlatko Komadina „Kad pogledam ovu dvoranu dođe mi da zaigram košarku kao što sam nekad u svojoj školi Kantrida. Ovo je najmodernije zdanje s adekvatnim uvjetima i kvalitetom rada, ali i boravka u školi. Bit će i centar kulturnog i društvenog života Općine Jelenje. Generacijski projekt koji su Grobničani zaslužili,“ rekao je Komadina podsjetivši da županija neprestano ulaže u školske objekte, njih oko 140.

Zadovoljstvo ovim zajedničkim kapitalnim, generacijskim projektom nije sakrivao ni načelnik Općine Jelenje – Dražice Robert Marčelja, istaknuvši da se izgradnjom školske sportske dvorana, prve takve na području općine, stvaraju uvjeti i za rad udruga u sportu i kulturu. „Imamo sreću da demografski rastemo, djelomično radi mjera, ali i mehaničkog priljeva stanovništva. Vjerujem da će i ovaj objekt doprinijeti novom doseljavanju“, rekao je Marčelja zahvalivši svima uključenima u realizaciju projekta.

Potpunom rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade škole u Dražicama, kapacitet zgrade se proširio i sad obuhvaća 21 učionicu u odnosu na prvotnih 10. Sve učionice su opremljene najsuvremenijom opremom. Tu je i nova kuhinja također s novom opremom, blagovaonica, lift za učenike teže pokretljivosti i nova kotlovnica na pelete. 

Dograđena je i jednodijelna školska sportska dvorana na istočnom dijelu parcele sa zasebnim ulazom. Školska sportska dvorana toplom vezom povezana je sa zgradom škole. U prizemlju je smješten ulazni prostor, sanitarije, garderoba, spremište sportske rekvizite, kabinet te prostori kotlovnice i radiona domara. Na katu je mala dvorana sa svojim spremištem i veza prema hodniku škole te manji dio tribina za gledaoce.

Cjelokupnim zahvatom građevina škole povećala se za oko 2.800 m2 bruto.

Ovaj kapitalni projekt najveći je pojedinačni projekt školstva Primorsko-goranske županije u ovom mandatnom razdoblju, te predstavlja ne samo značajan doprinos unaprjeđenju i podizanju pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja na području Općine Jelenje Dražice, već osim školskih potreba zadovoljava i potrebe lokalnog stanovništva i lokalnog sporta. Potpunom rekonstrukcijom i dogradnjom škole ne samo da su prostori postali funkcionalniji i energetski učinkovitiji već je obuhvat radova bio toliki da se može smatrati da je izgrađena popuno nova osnovna škola u Dražicama.

Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka STUDIO RECHNER d.o.o. iz Rijeke.  Izvođač radova bila je tvrtka GP KRK d.d. koja je sve ugovorene radove završila šest mjeseci prije ugovorenog roka. Usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova izvršavala je  tvrtka AG-PROJEKT d.o.o. Kostrena.

Ovih dana očekuje se dobivanje rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku rada škole budući je povjerenstvu za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Podsjetimo, Osnovna škola Jelenje-Dražice je do sada radila na dvije lokacije –  u Jelenju i Dražicama. Broji ukupno 373 učenika. Ukoliko epidemiološka situacija dopusti, otvorenje škole planirano je nakon proljetnih praznika, 12. travnja.