ELEKTROMATERIJAL d.d. U STEČAJU

Nakon gotovo 57 godina uspješnog rada Elektromaterijal je od danas u stečaju

Nakon gotovo 57 godina uspješnog rada Elektromaterijal je od danas u stečaju

Nakon gotovo 57 godina uspješnog rada Elektromaterijal se od danas i službeno zove Elektromaterijal d.d. u stečaju. Točno u podne na trgovačkom je sudu objavljeno rješenje prema kojem će budućnost jedne od posljednjih utvrdi riječkoga gospodarstva odrediti stečajna upraviteljica odnosno stečajna sutkinja. Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić nije htjela pred našu kameru uoči prvog sastanka u novim okolnostima s predsjednikom Uprave Elektromaterijala.
– Mislim da je u svakom slučaju bolje i ovakvo rješenje koliko god nama svima bilo teško u odnosu na agoniju koja bi potrajala duže – rekao je predsjednik Uprave Elektromaterijala, Nino Malinarić.
A agonija traje posljednjih godinu dana – intenzivno posljednjih šest mjeseci. Upravo danas, na dan otvaranja stečaja 213 radnika dobilo je platnu listu za šestu neisplaćenu plaću. Ovih će dana svi dobiti otkaz, a koliko će ih trebati za daljnje poslovanje, odlučit će stečajna upraviteljica.
– Sad kad smo u podne saznali da smo u stečaju ipak je većini ljudi laknulo da tako kažem iako to nije najsjajnije rješenje, ali je za nas trenutno najbolje. Laknulo je zato što smo vidjeli da jedino to, jedino na taj način možemo dobit svoja potraživanja – kazala je predsjednica Radničkog vijeća Elektromaterijala, Vesna Bolić.
Osim šest plaća, nisu plaćeni ni doprinosi državi punih osam mjeseci. U rubrici neisplaćenih ostale su i otpremnine odnosno jubilarne nagrade. Ukupno se radnicima duguje 8 milijuna kuna koje će vidjeti kad se i ako se s tim složi budući Odbor vjerovnika u kojem će glavnu riječ imati dobavljači i banke kao najveći vjerovnici.
– Očito nam nije bilo suđeno da preživimo jer bi mi bili jedini od bivših socijalističkih firmi da tako kažem koji su pregrmili, preživili sve ove turbulencije od 90-ih na ovamo, tako da svima je žao i svi očekujemo da će se bar dio firme spasit, da se nastavi taj duh Elektromaterijala, bar u jednom segmentu – dodaje Bolić.
Ekonomske logike ima – imovina tvrtke 30 je milijuna kuna veća od obveza koje iznose oko 220 milijuna. No, da bi Elektromaterijal ostao dio identiteta ovog grada, pa makar i s jednom trgovinom, to će morati biti i želja već spomenutih vjerovnika.