Uključi S(v)E

- Izložba Nevidljive granice čini pretprogram izložbe Granice – između reda i kaosa kao centralnog događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture. Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja koji provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te u suradnji s pet partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Izložba predstavlja prvi program Muzeja koji je u potpunosti kreiran udruženim djelovanjem Muzeja, PGŽ-a kao osnivača Muzeja, te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća unutar kojeg spomenute organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada u skladu s potrebama zajednice. 

- Izložbom Nevidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama. Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.
Izložba će imati posebne audio-vodiče prilagođene za slijepe osobe te grafički katalog prilagođen osobama s oštećenjem vida.
 

Kategorija