EPK

Usijano more • Rijeka 2020

Izložba Usijano more u Exportdrvu primila je zadnje posjetitelje, u dva mjeseca pogledalo ju je više od tri tisuće ljudi iz raznih krajeva Hrvatske

Pročitaj više

Re-Start Experience • Rijeka 2020

U okviru programa EPK-a u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Kružnoj ulici otvorena je izložba Re-Start Experience španjolskog kustoskog kolektiva SOMAMA. Propitujući aktualne ekološke probleme, desetero umjetnika svojim je radovima istaknulo ulogu otpada i konzumerizma, te ljudskih navika koje utječu na dobrobit okoliša.

Pročitaj više

Predstava Sjećanja gradova

U Exportu je nakon premijere u Budimpešti, prije godinu dana, i riječka publika pogledala predstavu Sjećanje gradova. Kako je Rijeka u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća, pa do kraja Velikog rata, bila Mađarska luka, preko nje je u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim svojim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava govori o migracijama u prošlom stoljeću. Ali jednako tako, istovremeno govori i o onim aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i mi danas.

Pročitaj više

Izložba 51000 Balthazargrad

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba 51000 Balthazargrad, najveća izložba ikad o animiranom geniju Profesoru Balthazaru!

Postavljena je u sklopu programa Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, u produkciji RIJEKE 2020 i MMSU-a.

Pročitaj više

51000 Balthazargrad - izložba u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Najveća izložba posvećena animiranom geniju Profesoru Balthazaru, otvara se u subotu u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Pročitaj više

Posoljena kultura – susjedstvo Malinska

More je razlog ostanka mladih u susjedstvu Malinska. Posoljena kultura govori o soli – začinu bez kojega je sve bezukusno, ali i o moru kao velikoj ljubavi kao začinu života.

Tim susjedstva Malinska jedan je od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljenih u udruzi Termen. Baš kao naziv udruge koji u prijevodu s bodulskog znači Ciklama, njihov rad znači pozitivnu promjenu donoseći atmosferu svježine mlade generacije odrasle na otoku.

Pročitaj više

Nakon velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923. • Rijeka 2020

Izložba, koju je uz sudjelovanje više od 40 povjesničara iz 18 zemalja pripremila Europska mreža sjećanje i solidarnost, pripovijeda jedinstvenu priču o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine, s posebnim naglaskom na zemlje Srednje i Istočne Europe.

Pročitaj više

51000 Balthazargrad

U subotu, 24. listopada 2020. od 10.00 pa sve do 17.00 sati traje otvorenje najveće izložbe programskog pravca Dječja kuća - Europske prijestolnice kulture. Riječ je o izložbi 51000 Balthazargrad, koja se u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a otvara u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i predstavlja najveću izložbu posvećenu Profesoru Balthazaru ikada.

 

Pročitaj više

Forbidden Live - Vedrana Ružića

Uživala je sinoć publika u Exportu na Delti. “Forbidden Live” Vedrana Ružića donio im je jedinstven doživljaj u jednom prostoru - koncert uživo i izložbu.

Pročitaj više

LJETO U PRIJESTOLNICI: Kako Rijeka u okolnostima „novog (ne)normalnog“ brani titulu Europske prijestolnice kulture

Tristodevedeset kulturno-umjetničkih programa koje je ukupno pohodilo nešto više od pedeset tri tisuće posjetitelja – najkraći je rezime riječkog Ljeta u prijestolnici - objedinjenih kulturnih zbivanja koja su obilježila ljetno razdoblje 2020., godine u kojoj je Rijeka u veljači ponosno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture, da bi se samo mjesec i pol nakon otvorenja EPK suočila s tzv. „novim nenormalnim“ - svjetskom pandemijom COVIDA 19.

 

Pročitaj više

Carevo novo ruho premijerno u Rijeci

 

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu, 17. listopada u 18:00 i 20:00 sati premijerno će biti izvedena lutkarska predstava „Carevo novo ruho“, koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič, a premijera iste predstave u Mariboru je održana 26. lipnja ove godine.

Pročitaj više

Umjetnička instalacija od deset rampi

Ulica Pavla Rittera Vitezovića lokacija je najnovije riječke umjetničke priče. Instalaciju AutomaTic talijanskog umjetnika Giovannija Morbina, čini čak 10 rampi koje se naizmjence podižu propuštajući prolaznike.

Pročitaj više

Susjedstvo Drenova - EPK

Red da istakne posebnosti svoga kraja u sklopu programa Rijeke Europske prijestolnice kulture stigao je na susjedstvo Drenovu, područje koje je manifestacijom “Dan prirode” predstavilo ljekovitu biljku dren te istoimenu mobilnu aplikaciju.

Pročitaj više

„Forbidden Live“ - Vedran Ružić

Vedran Ružić, vizualni umjetnik i glazbenik u utorak 13. listopada u exportu na Delti prezentirat će projekt nastao netom nakon pandemijske izolacije.

Pročitaj više

U Harteru na Kvarteru

Vođenom šetnjom kroz Vodovodnu te Ružićevu ulicu, predstavljeni su rezultati projekta "U Harteru na Kvarteru", koji se kao dio programa Europske prijestolnice kulture održavao tijekom ljeta. Projektom se željelo ukazati na mogućnosti tog neiskorištenog gradskog područja uz Rječinu.

Pročitaj više