EPK program općine Kostrena posvećen je pomoračkim pričama i pomoračkoj tradiciji

U Narodnoj čitaonici u Kostreni otvoren je dnevni boravak susjedstva Kostrena, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture

vlcsnap-2019-11-27-14h57m38s660

Malena na zemljopisnoj karti, ali ogromna po broju pomoraca koje je iznjedrila. Kostrena će 2020. godinu, kroz program EPK, posvetiti pomoračkoj baštini. Dnevni boravak Narodne čitaonice svakog će utorka biti mjesto okupljanja građana.

– Zamislili smo prostor Dnevnog boravka kao jedan mali prostor okupljanja, druženja, mjesto gdje će svi rado doći, gdje će svima biti ugodno boraviti. Tako da smo napravili jedan prostor koji podsjeća na dnevni boravak kod kuće – objasnila je voditeljica programa susjedstva Kostrena Borka Reljac.

U projekt su se uključile sve kostrenske udruge i ustanove. Najvažniji dio programa činit će stvarna iskustva bivših i sadašnjih pomoraca. Možda najbitnija udruga koja će sudjelovati u programu je Udruga pomorskih kapetana Kostrena bez čijih se priča i iskustava ne bi mogle ispričati pomoračke priče.

– Puno se štorija dogodi tijekom plovidbe, posebice u prijašnjim vremenima kada je bilo teže ploviti, kada su bila duža razdoblja na moru i manji i lošiji brodovi. Sigurno da su to jedna bogata životna iskustva, jedne životne škole koje će biti lijepo prezentirati ovdje, rekao je riječki lučki kapetan i predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrena Darko Glažar.

Uz pomoračke priče, u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena održavat će se razne kino projekcije, koncerti, radionice, čitanja priča i poezije te tematska druženja.