EPK Zeleni val:Uređeno igralište na Belvederu

Radi se o revitalizaciji postojećeg igrališta između Ukmarovih stuba i Ulice Franca Prešerna na Belvederu, s ciljem poticanja igre, sporta i boravka na otvorenom.

Oživimo-igrališta_Zeleni-val-20

Ovih dana kraju se privode radovi na projektu „Oživimo igrališta“ koji se provodi u sklopu Zelenog vala, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Radi se o revitalizaciji postojećeg igrališta između Ukmarovih stuba i Ulice Franca Prešerna na Belvederu, s ciljem poticanja igre, sporta i boravka na otvorenom.

Nositelj inicijative projekta „Oživimo igrališta“ je Sekcija mladih – DAR (Društva arhitekata Rijeka) čiji je cilj bio stvoriti atraktivnu i urednu javnu površinu. Nakon nekoliko mjeseci rada i truda mahom mladih ljudi, sivo betonsko igralište pretvoreno je tako u novouređeno mjesto okupljanja djece i mladih, odnosno svih onih koji su svoje slobodno vrijeme voljni provoditi u igri ili na otvorenom, što će do izražaja svakako doći u toplijim mjesecima pred nama.

 

Na ovom velikom igralištu ostalo je još oslikati detalje i dodatne podloge za igre cip-cop, šah i „Čovječe, ne ljuti se“, što se planira tijekom narednih dana, ovisno o vremenskim prilikama.
Pandemija covida-19 odgodila je nažalost one dodatne planirane aktivnosti, kao što su radionice i razgovori s djecom i građanima iz susjedstva te otvorenje igrališta sportskim turnirom, no ostaje se nadati kako će se takvi sadržaji moći organizirati u što skorijoj budućnosti.

Projekt „Oživimo igrališta“ samo je jedan u nizu projekata Zelenog vala EPK, što je simbolički naziv za akcije oplemenjivanja grada sadnjom biljki, stabala i raznolikog zelenila, ali i različite programe iz područja ekologije te poboljšanja kvalitete života građana.

Podsjetimo, u dvjema akcijama „Uključi se“ upućen je javni poziv na predlaganje ideja koje će Rijeci donijeti više zelenila, ljepši i zdraviji okoliš. Da je važnost očuvanja i uređenja prostora uz koje se živi i kojima se svakodnevno prolazi, važna oku, ali i srcu, pokazali su brojni prijedlozi pristigli od skupina građana. Odabrani programi financirani su sredstvima projekta Europske prijestolnice kulture, a osim novih vizura dijelova grada oni nose i specifičnu poruku sadržanu u zajedničkom radu i okupljanju građana oko ideja koje grad čine ljepšim i uređenijim.