Europska prijestolnica kulture u bojama Riječkog karnevala

5rN_4LBg

 

Najveća i najveselija karnevalska povorka sa 113 karnevalskih grupa i više od 11.000 sudionika prošla je riječkim Korzom, a osmijehom su ih popratili mnogobrojni domaći i strani posjetitelji.

 

Početak Međunarodne karnevalske povorke, točno u podne, tradicionalno su označili gradonačelnik grada Rijeke gospodin Vojko Obersnel, Meštar Toni i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, koji su prvi prošetali Korzom zajedno s Morčićima, Prvim riječkim mažoretkinjama i Gradskom glazbom Trsat. U rijeci šarenila našle su se zebre, horoskopski znakovi, galebovi, Robin Hood, mafija i mnogi drugi, a posljednji su povorkom prošli Halubajski zvončari – čuvari tradicije. Ključevi grada vraćeni su u ruke Gradonačelnika Grada Rijeke, sve do druge godine i novog maškaranog ludila. Nakon Međunarodne karnevalske povorke, na Korzu, publiku je nastavio zabavljati Night Express band, a fešta se nastavila i na Adamićevom gatu, gdje je zapaljen pust na moru u režiji grupe Pom-F-Ri. Sve je bilo popraćeno vatrometom i dobrom muzikom, koje nije nedostajalo ni u Export Delti na završnoj karnevalskoj zabavi.

 

U Luku različitosti, na ovogodišnji Riječki karneval, uplovile su brojne inozemne grupe, njih čak 23, iz Italije, Irske, Luxemburga, Njemačke, Japana, Mađarske, SAD-a, Litve, Indije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije Srbije i BiH-a. Korzom je prošetalo i 13 grupa iz ostalih dijelova Hrvatske.

 

Snimku možete odmah pogledati na mrežnoj stranici Riječkog karnevala www.rijecki-karneval.hr ili reprizu Međunarodne karnevalske povorke na Kanalu Ri, koja će biti emitirana u dva dijela – prvi u subotu 29. veljače od 9.45 sati, a drugi u nedjelju 1. ožujka također od 9.45 sati.