FENOMEN SIROMAŠTVA KUCA NA VRATA

Prosječna plaća u Primorsko-goranskoj županiji za mjesec srpanj iznosila je 4 764,00 kune, dok je cijena potrošačke košarice iznosila 6 670,00 kuna.

Prosječna plaća u Primorsko-goranskoj županiji za mjesec srpanj iznosila je 4 764,00 kune, dok je cijena potrošačke košarice iznosila 6 670,00 kuna.

Prosječna plaća u Primorsko-goranskoj županiji za mjesec srpanj iznosila je 4 764,00 kune, dok je cijena potrošačke košarice iznosila 6 670,00 kuna. S takvim prosječnim primanjima četveročlana obitelj može podmiriti samo 71% troškova života, a ukoliko živi u podstanarstvu, svojom plaćom podmiruje svega 50% troškova. Posjedovanjem automobila mjesečni troškovi povećavaju se u prosjeku za još tisuću kuna. Plaće ne rastu, no zato nas val poskupljenja svakodnevno zapljuskuje. Prosječna sindikalna košarica porasla je u odnosu na prethodni mjesec za nekih osamdesetak kuna – doznajemo iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
U prvih šest mjeseci ove godine inflacija je iznosila 6,2%, a u srpnju se povećala na 8,4%. Za takav porast najzaslužnije su cijene hrane i energenata, na što hrvatski građani najviše troše.
Od jeseni građani mogu očekivati još veće troškove života. Predstoji početak školske godine, sezona grijanja uskoro će započeti. Kako bi se inflacija smanjila, premijer Sanader najavio je kako u ovoj godini plin za domaćinstva ipak ne bi trebao poskupjeti. Sindikati kažu kako Vlada treba donijeti antiinflacijski program jer u protivnom fenomen siromaštva nam kuca na vrata, i to jako glasno.