Festival Cinehill održat će se krajem srpnja na Petehovcu

Ovogodišnje izdanje festivala Cinehill održat će se od 24. do 28. srpnja u izletištu Petehovac u Delnicama, najavljeno je na konferenciji za novinare u Art kinu.Filmovi koji su obišli svijet, snimani na lokacijama od Grenlanda do Brazila i Turske, stižu i u Gorski kotar.

„Prošle smo godine probili led, ove godine je sve veće i bogatije. Imali smo jedno kino pod šatorom za dnevne projekcije, a sada spremamo dva i neke od najboljih filmova prikazivat ćemo danju, zato pozivamo gledatelje da budu s nama od jutra jer Petehovac je odlično mjesto za dnevne izlete. Također nas veseli što će se na naše brdo uspeti zaista lijepi broj i respektabilni sastav stranih i domaćih filmaša jer uz većinu naslova u glavnom programu dolaze autorice i autori“, izjavio je direktor Igor Mirković.

Selektorica festivala Milena Zajović predstavila je glavni program koji donosi niz nagrađivanih, geografski i tematski šarolikih priča s najvećih svjetskih festivala. „Ovogodišnji glavni program pravi je miks žanrova i poetika, od crnohumorne romantične komedije Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu koja se profilirala kao festivalski hit i osvajač brojnih nagrada inozemne publike, uključujući nagrade na festivalima u Veneciji i Solunu, do dvostrukog pobjednika San Sebastiana, intrigantne drame o posljedicama seksualnog nasilja Kalak smještene na Grenlandu. Iz Italije i Islanda dolaze nam dvije vrlo svježe hrvatske manjinske koprodukcije, filmovi Denni i Sergio Gianluce Santonija te Kad svane dan Runara Runnarsona“, otkrila je Zajović.

Važan dio festivala oduvijek je i natjecateljski program kratkometražnih filmova čiji će pobjednik, odnosno najbolji europski film, biti i ove godine u konkurenciji za Europsku filmsku nagradu (EFA). U programu je 25 filmova iz 24 zemlje koji su svoje premijere imali na prestižnim festivalima u Cannesu, Rotterdamu, Locarnu, Berlinu, Sundanceu, a među njima su i pobjednici tih festivala, ali i filmovi koji će svoje svjetske premijere ostvariti na Cinehillu. Izvan konkurencije bit će prikazan i dobitnik ovogodišnje Zlatne palme, hrvatski film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića.

„Na ovogodišnji kratki program Cinehilla smo zaista ponosni i nestrpljivi pokazati ga publici jer donosi presjek važnih europskih i svjetskih trendova, ali prije svega razumijevanje svijeta koje nije lažno, ne laska i ne pretvara se, a i dalje ohrabruje“, naglasila je Inja Korać, selektorica programa Cinehill kratki.
Uz mnogobrojne autore filmova, festival će posjetiti i njegovi počasni gosti. Nagradu Maverick za širenje granica filmskog izričaja dobit će britanski redatelj i veteran rock dokumentarizma Julian Temple, dok će nagrada za 50 godina djelovanja biti dodijeljena regionalnoj glumačkoj legendi Bogdanu Dikliću. Njima u čast bit će prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja.

Nova planinska lokacija festivala privlači i ljubitelje prirode. Uz lani odlično prihvaćene pješačke ture i radionice upoznavanja sa životinjama i prirodom, ove godine na Petehovac stiže i posebni gost, Stipe Božić. Uz razgovore legendarnog alpinista i dokumentarista s publikom, bit će prikazana tri njegova filma. Posebna poslastica bit će projekcija dokumentarca Dhaulagiri express nultog dana festivala, u utorak, 23. srpnja u park-šumi Golubinjak.

Cinehill se ove godine spušta i u centar Delnica. U tamošnjem Radničkom domu prikazat će se dio programa Filmovi godine kojim će se podsjetiti na najbolje naslove sezone. Uz to, festival će i ove godine gostovati uz projekcije diljem Gorskog kotara i ostatka Hrvatske.

Uz uživanje u filmu i prirodi organizatori su najavili i cijeli niz popratnih umjetničkih i zabavnih događanja, među kojima i glazbeni program kojeg ove godine, između ostalih čine Let 3 i IDEM. Novitet ovog izdanja bit će i program Čitaj ovo u sklopu kojeg će hrvatske spisateljice i pisci predstavljati svoje nove radove.