Festival Tobogan počinje 26. lipnja: Art-kvart na jedanaest dana postaje centar zabave

Pred nama je još jedno izdanje jednog od najveselijih hrvatskih festivala – “Tobogana”! Ova manifestacija posebna je i jedinstvena u našem tekućem gradu, a održat će se u mnogima omiljenom kvartu u gradu, art-kvartu “Benčić”.

Osim što se djeca (a i svi oko njih) vesele kraju školske godine, još jedan razlog za slavlje je taj što će ferije započeti na najzabavniji način, uz pregršt kulturnog i kreativnog sadržaja za čitavu (užu i širu) obitelj. Tako će art-kvart na jedanaest dana postati centar dobre zabave i veselja s pregršt aktivnosti za sve uzraste: od beba, predškolaraca, školaraca, tinejdžera roditelja… Bez brige, tete, tetci, ujne, ujaci, bake, djedovi, sestrične, bratići – svi su dobrodošli!

Na kalendarima obavezno obilježite 26. lipanj, kada započinje osma edicija festivala “Tobogan” koja će trajati sve do 6. srpnja, a glavni stožer zabave biti će Dječja kuća.

Od 2017., kada je Rijeka postala kulturno bogatija za jedan veoma specifičan festival, u pogledu same ideje nije se puno promijenilo, te naglasak ostaje na pružanju djeci i mladima prilike da vrijeme ispune kvalitetnim i zanimljivim sadržajima, stvaranju mjesta gdje kroz brojne radionice i susrete kroz zabavu naučiti nešto novo i zanimljivo, te ništa manje važno – nuđenju sadržaja s kojim se ne susreću svaki dan.

Za sve one koji ne nađu mjesto ili nisu na središnjim aktivnostima vidimo se u veselom dnevnom boravku: tuckamo i miješamo krede s vodom pa crtamo kistovima po pločniku, bojamo izrezane kartone od jaja i šablone Mrkija i Tonke, poput malih pčelica izrađujemo košnicu. Naša će biti postavljena po stupovima u Dječjoj. Izradit ćemo i pčelice od vune i još svašta nešto… Stoga ne propustite svakodnevni veseli dnevni boravak od 18:00 do 20:30 sati!

Programu se pridružuju i Centar tehničke kulture Rijeka kao partner sa svojom skupinom STEM aktivnosti te Školska knjiga koja će tijekom Tobogana proslaviti čak 70. rođendan kultnog dječjeg časopisa Modre laste!

Velika novost ove godine je niz programa Gradske knjižnice Rijeka namijenjen populaciji 13+, uglavnom onima koji su su s Toboganom odrasli, ali su ga prerasli. Kako u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka djeluje i odjel za mlade to je logičan razvoj njegovog života.

Organizatori Tobogana za 2024. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u art-kvartu “Benčić”: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Programski fokus festivala su i ove godine kultura i umjetnost, no u nešto širem pogledu, s posebnim naglaskom na suvremene i inovativne prakse. Paralelno, dio je šireg programskog koncepta Ljetne priče iz Benčića s nizom programa za odrasle.

Festival je financijski podržan od Grada Rijeke i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Autorica vizuala 2024. je Sabina Damiani.

*Za prijavu, potrebno je detaljno pročitati upute i sukladno njima dostaviti potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice.

Također, molimo da se za aktivnosti i sadržaje na festivalu “Tobogan” prijavljujete isključivo za one na kojima će dijete doista sudjelovati, a ako se dogodi da je iz bilo kojeg razloga dijete spriječeno sudjelovati, sva eventualna odustajanja od dolaska na vrijeme javite i time ustupite mjesto polaznicima s liste čekanja, poručuju organizatori.

Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

Detaljan program festivala Tobogan 2024. Provjerite ovdje.