Filatelistička povijest Rijeke: Izložba pisama s markama i poštanskim žigovima

Izložba pisama s markama i poštanskim žigovima otvorena je danas u prostorijama udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke. Filatelistička povijest Rijeke, tim riječima otvorena je izložba koja je organizirana u suradnji s Filatelističko-numizmatičkim društvom Rijeka. Riječ je o izložbi pisama s markama i poštanskim žigovima Burna povijest Rijeke zabilježena je na pismima.

” Od Austro – ugarske kada su se pojavile prve marke na ovom području, a izložba zavrsava sa markama koje nose datum 3.svibnja 1945, istaknuo je predsjednik UABA Rijeka Vojko Obersnel

Do tog datuma, oslobođenja Rijeke, veže se zanimljivost oko upotrebe službenog imena.

-”Rijeka u svim službenim dokumentima itd se naziva Fiume, službeni naziv grada, na postanskim zigovima, svugdje je Fiume. Prvi puta na poštanskim markama, a poslije žigovima se tek 45 pojavljuje Rijeka kao Rijeka, poručio je autor izložbe Ivan Martinaš. Puno povijesnih zanimljivosti stalo je u kratku izložbu, a završetkom prvog svjetskog rata bilježi se vjerojatno i svjetski raritet za tako malo područje. Slanje pisma preko Rječine u jednom dijelu povijesti nije bilo jednostavno i jeftino, a filatelistima je to posebno zanimljivo.