FINALIZIRAN PROJEKT RIJEKA GATEWAY 2

Ukupna vrijednost projekta iznosi 88 milijuna Eura

Ukupna vrijednost projekta iznosi 88 milijuna Eura

Lučka uprava Rijeka potpisala je danas sa Svjetskom bankom 84 milijuna eura vrijedan Rijeka Gateway 2 ugovor za projekt obnove modernizacije riječkog prometnog pravca. Ugovor je potpisan na rok od 23 godine, a udio proračuna Republike Hrvatske iznosi 4 milijuna kuna.
Projekt Rijeka Gateway 2 je nastavak programa Rijeka Gateway, koji bi trebao povećati konkurentnost Rijeke kao lučkog grada. Projekt će omogućiti daljnji razvoj kapaciteta luke, širenjem postojećega kontejnerskog terminala Brajdica i gradnjom Zagrebačke obale, kako bi se mogli primiti veliki kontejnerski brodovi. Druga dio projekta odnosi se na unaprijeđenje razine pružanja lučkih usluga.
Prvi ugovor o zajmu vrijedan 55 milijuna dolara Lučka je Uprava potpisala u srpnju 2003. godine na rok od 15 godina. U financiranju pojedinih kategorija projekta u posljednjih 5 godina sudjelovala je i Vlada, s oko 20 milijuna dolara.
U lipnju 2007. godine Svjetska banka je u suradnji s Vladom odobrila povećanje investicije zajmom od 35 milijuna eura. Razlog za novi zajam je porast prometa riječke luke i financijska stabilnost.