FRANKU VALIĆU 28 GODINA ZATVORA

Silovatelj i ubojica s Grobnika danas dobio svoju kaznu

Silovatelj i ubojica s Grobnika danas dobio svoju kaznu

Krajem kolovoza prošle godine Grobnikom je odjeknula vijest o silovanju i ubojstvu Antonije Lolić (73). Ubojica, njen susjed, Franko Valić (22), danas je nepravomoćno osuđen na 28 godina zatvora.
Tog je, 23. kolovoza, oko pet sati ujutro, Franko Valić kroz prozor ušao u spavaću sobu Antonije Lolić. Nesretnu je ženu oborio na pod, te koristeći fizičku nadmoć silovao, a kako bi zločin prikrio ugušio je rukama i kabelom usisavača, stoji u presudi.
Obrana presudom nije zadovoljna, unatoč činjenici da je Valiću prijetila maksimalna kazna od 40 godina. No, olakotne su okolnosti mladost i djelomično smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela.
– Trebali bi biti zadovoljni ovakvim ishodom, a mi to nismo s obzirom da imamo od prvog dana uvjeravanja od našeg branjenika Franka Valića da nije kriv za počinjenje djela stavljenog mu na teret – rekao je odvjetnik Franka Valića, Slobodan Večerina.
Žalbenim postupkom obrana će pokušati osporiti presudu, u kojoj nisu zadovoljni obrazloženjem, koje je, kako tvrde, neuvjerljivo. Iako će pisana presuda biti jasnija, ne vidimo način na koji se tvrdnje obrane mogu dovesti u pitanje, jer nudimo obrazloženja za sve okolnosti koje ga terete, poput otisaka prstiju i tragova krvi na Valićevoj odjeći.
– Tragovi krvi na njegovoj odjeći su nastali uslijed ozlijede koju je on sam zadobio toga dana – dodaje Večerina.
Otiske obrana objašnjava činjenicom da je, kako tvrdi, žrtvi ranije pomagao u kućanskim poslovima.