Fužine: Mjere odugovlačenja za nepodobne

Morali smo dignuti kredit kako bi našoj djeci osigurali kvalitetnu skrb jer nismo mogli ostaviti našu djecu na političkoj vjetrometini. Poručio je načelnik Općine Fužine David Bregovac

FEzq5KLQ

Tridesetak djece i šest zaposlenih u dječjem vrtiću Snježna pahulja u Općini Fužine uživalo je u svakodnevnim vrtićkim radostima do prije pandemije i s nestrpljenjem očekuju povratak kad sigurnosni razlozi dopuste.

 

Vrtić je izgrađen po najmodernijim standardima, modularne gradnje, s tri vrtićke jedince i prostorom polivalentne dvorane. Općina Fužine, na čelu s načelnikom Općine Fužine, Davidom Bregovcem, izgradila je vrtić u rekordnom roku, kamen temeljac položen je 2018. godine, a 2019. godine u rujnu djeca su uživala u igrama sa svojim tetama. Cilj je bio poboljšati standard življenja i osigurati obiteljima kvalitetnu skrb najmlađih kako bi se zaustavio razoran trend iseljavanja iz ovog Goranskog kraja.

 

Projekt, vrijednosti 9,5 milijuna kuna, financiran je dijelom iz općinskih sredstava, uz podršku Primorsko-goranske županije te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a najveći dio trebao je biti financiran iz sredstva fondova Europske unije, u iznosu od 6 milijuna kuna za koje Općina Fužine ima Odluku o dodjeli sredstava te su podnijeli i Zahtjev za isplatu.

 

Ugovor s Agencijom kojoj je jedina svrha poticanje ruralnog razvoja potpisali smo ugovor za EU sredstva 15. siječnja 2019. godine, a od bespovratnih sredstva do danas nismo vidjeli ni lipe. Morali smo dignuti kredit kako bi našoj djeci osigurali kvalitetnu skrb jer nismo mogli ostaviti našu djecu na političkoj vjetrometini. Na kredit sada plaćamo kamate, a ne bismo trebali da ima iole sluha za stvarne potrebe žitelja Fužina i okolice.“ – istaknuo je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

 

Osigurana EU sredstva za dječji vrtić Snježna pahulja u Općini Fužine trebala je isplatiti Vladina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede.

 

Mi smo izgradili vrtić brže nego što je Agencija mogla administrativno provesti isplatu odobrenih sredstava. Očito je i pticama na grani da se mjere poticaja ruralnom razvoju svode na mjere odugovlačenja za nepodobne. Zanemaruje se Goranski kraj sustavno, a u vrijeme pandemije namjerno smo zaboravljeni. 80 tisuća kuna kamata za našu Općinu danas je suho zlato koje bi rado uložili u naše ljude.“ – zaključio je Bregovac.

 

U vrijeme pandemije Općina je iz skromnog proračuna, realne vrijednosti 9 milijuna kuna, među prvima pronašla model podrške svojim žiteljima, između ostaloga, gospodarstvenicima je ukinula plaćanje komunalnih naknada, a dječji vrtić se ne plaća.