Fužine obilježile 145 godina bavljenja turizmom

Fužine

 

 

Fužine su obilježile 145 godina bavljenja turizmom. Veliku svečanost nisu propustili ni ministar turizma Gari Cappelli, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te brojni drugi uzvanici.

 

Prvi organizirani dolazak gostiju Fužine su zabilježile davne 1874. godine, a goste je tada dočekivala limena glazba, ali i stanovnici Fužina sa svojim domaćim sirom, krumpirom I naravno mlijekom. Tako je sve počelo, a od tada do danas Fužine bilježe samo rast broja turista. Ove godine novi rekordi. U turističkoj zajednici predviđaju da će 2019. završiti sa 31 000 noćenja.

 

PROJEKT LEPENICA

 

No usprkos dobrim brojkama u Fužinama se stalno radi na novim sadržajima, jedna od njih, ustvari najvažniji je projekt Lepenica, no kako je istaknuo načelnik općine David Bregovac taj projekt koči HEP, no usrkos tome, naglasio je, projekt će biti završen. Riječ je o uređenju 12,5 kilometara duge šetnice oko jezera Lepenica. Suradnja s Hrvatskim vodama je puno bolja pa se tako s njima u suradnji radi na biciklističkoj stazi koja će povezati Fužine i Lič. I bit će to svakako razlog više za dolazak.

 

RAZVOJNI PLAN TURIZMA U GORSKOM KOTARU

 

Brojne razloge za dolazak imao je i ministar turizma Gari Cappelli koji je naglasio u Fužinama kako Gorki Kotar ima veliki turistički potencijal, a kako bi se što bolje iskoristio u izradi je novi dokument – Razvojni plan turizma u Gorskom Kotaru. Dokument su zajedno radili ministarstvo turizma, HTZ i PGŽ. Plan će ujediniti goranske općine i gradove odnosno njihove turističke zajednice. To ujedinjenje može donijeti Gorskom Kotaru 40 milijuna kuna iz Fonda za nerazvijene krajeve te 15 milijuna kuna za udruženo oglašavanje, jer samo udruženi gradovi i općine mogu se kandidirati za ta sredstva.

 

DOČEK U PODNE

 

Prije 145 godina prvi izletnici stigli su prugom Rijeka – Karlovac, bili su to većinom riječani kojima su Fužine I dalje omiljeno odredište. Tako će biti i 31. prosinca, na taj dan Fužine već 20 godina organiziraju doček za nestrpljive. Odnosno doček u podne. Prije dva desetljeća to je bio skroman dnevni doček, danas je to običaj po kojem su Fužine prepoznate u Hrvatskoj, ali i izvan nje. I ove godine očekuju se tisuće ljudi i naravno – odlična zabava