Demografske politike prioritet su Općini Fužine

Ulaže se direktno 2 milijuna kuna, što je 25% izvornog proračuna koji iznosi 8 milijuna kuna.

Demografske politike prioritet su Općini Fužine što pokazuju proračunska izdvajanja u 2022. godini gdje se za podršku mladima i njihovim obiteljima ulaže direktno 2 milijuna kuna, što je 25% izvornog proračuna koji iznosi 8 milijuna kuna.

Za dječji vrtić ulaže se 1,3 milijuna kuna godišnje te gotovo 400 tisuća kuna za osnovnu školu, od toga 190 tisuća kuna za program produženog boravka u školi te 120 tisuća kuna za prijevoz učenika. Ulaže se i u nabavku radnih materijala i bilježnica, primarno se mjerama želi podržati mlađi naraštaj i obiteljski kućni proračun. Uz to, za svako za prvo i drugo rođeno dijete općina izdvaja po 6.000 kuna, te za rođenje trećeg djeteta 8.000 kuna što iznosi oko 50 tisuća kuna godišnje.

Potrebno nam je u području demografskih politika pokazati odgovornost i stvarnu brigu o mlađim naraštajima. Podržat ćemo obitelji i djecu maksimalno koliko možemo, a očekujem i od mjerodavnih institucija odgovorniji pristup demografskim politikama na način da se osluškuju potrebe stanovnika.“ - naglasio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine koja pomaže lokalnoj zajednici kako kroz direktnu pomoć mladima i onemoćalima tako i kroz razvojne politike i projekte.

Javna rasprava o sufinanciranju učenika i studenata

U tijeku su i dvije javne rasprave o sufinanciranju učenika i studenata koje su proizašle na osnovu održane sjednice Općinskog vijeća 3. prosinca prošle godine i posljedično donesenih Odluka. Jedna je Javna rasprava o sufinanciranju smještaja i prehrani učenika u učeničkim domovima kojom se želi maksimalno podržati obrazovanje djece u Rijeci sa smještajem u učeničkom domu jer linije javnog prijevoza ne zadovoljavaju nastavne potrebe.

Prijedlog sufinanciranja smještaja učenika tijekom njihovog školovanja pomoć je roditeljima da u ionako teškim vremenima omoguće svojoj djeci kvalitetno školovanje u skladu s njihovim željama. Sufinancirat će se učenici sve do trenutka kada javni prijevoz bude u skladu s potrebama učenika, odnosno kada bude omogućen dovoljan broj linija kako bi svi učenici mogli nesmetano putovati i stizati na sve školske obaveze.

Druga Javna rasprava odnosi se na sufinanciranje smještaja studenata u studentskim domovima i privatnom smještaju jer javni prijevoz ne korespondira s potrebama lokalne zajednice kao što je to slučaj i s učenicima. I ova je javna rasprava i Program javnih potreba slične svrhe kao i za učenike. Općina Fužine poziva svoje sumještane na uključivanje u javne rasprave kako bi oba Programa javnih potreba u predškolskom i školskom odgoju i obrazovanju Općine Fužine za 2022. godinu što kvalitetnije zadovoljila potrebe djece. Savjetovanje s javnošću traje do zaključno do 22.. kolovoza ove godine u ponoć, što je ujedno i krajnji rok za dostavu mišljenja i prijedloga na navedene Programe. Za sufinanciranje Općina Fužine izdvojit će 3.600 kuna za svakog učenika te 6.300 kuna za svakog studenta na razini jedne kalendarske godine

Kategorija