Gorani zaslužuju ljudski korektnu podršku Vlade RH

IprpE15Q

 

 

Načelnik Općine Fužine David Bregovac, , nazočio je sastanku u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na kojem je pred načelnicima i gradonačelnicima obuhvaćenih Zakonom o brdsko-planinskom području predstavljen istoimeni Program razvoja.

 

Zakon o brdsko-planinskom području stupio je na snagu prije više od godinu dana, a bez konkretnih mjera razvoja što je uzrokovalo krajnje nezadovoljstvo hrvatskih lokalnih samouprava. Od vladajućih se očekivala brža i efikasnija realizacija donesenog Zakona, no do toga nije došlo.

 

„Premašeni su svi zakonski vremenski okviri, a najviše oni ljudski. Gorani ne čekaju samo godinu dana već više od dvadeset godina na kvalitetan program mjera za razvoj brdsko-planinskog područja koji će nas bar malo približiti ostalim razvijenim dijelovima Hrvatske. A, prema informacijama s današnjeg sastanka čekat ćemo još jer dobar program bez stvarne, financijske, podrške gubi smisao. Samo je smokvin list kojim se maše okolo i pokazuje se da ga imamo. Ali od njega nikakve koristi. Ovime vladajući žiteljima brdsko-planinskog prostora poručuju da su im nisu bitni. Surova je ovo igra ljudskim sudbinama od strane Vlade RH.“ – poručio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Laburista.

 

I dodao: „Samo u Fužinama, zajedno s Delnicama i Brod Moravicama čekamo na pomoć Vlade kako bi izgradili sustav vodoopskrbe i kanalizacije za koji imamo švicarsku darovnicu u iznosu od 85% cjelokupne investicije. 5% s kojima moramo participirati je velikih 9 milijuna kuna za našu Općinu, a mudra investicija za gospodarski i turistički napredak ovog kraja i Hrvatske. To se očito ne prepoznaje jer je primarna izborna trgovina, a ne zdrav razum, pošten rad i pravo na dostojanstven život.“

 

Na današnjem sastanku predstavljen je Program razvoja brdsko-planinskog područja za koji tek slijedi izglasavanje akcijskog plana. Osigurano je tek oko 35 milijuna kuna u proračunu za osamdeset pet općina i gradova obuhvaćenih brdsko-planinskim zakonom što nije adekvatan impuls napretku ovog kraja kojim se ne može podržati niti, prijeko potrebna, sustavna demografska politika, a kamoli gospodarska. Postavlja se pitanje hoće li ovi hrvatski krajevi ostati prekrasne prirodne oaze bez svojih žitelja.

 

„Ne dopuštamo više nemar HDZ-ove elite jer žitelji brdsko-planinskog područja nisu šahovske figure s kojima se nemilosrdno igra i trguje uoči parlamentarnih izbora. Zahtijevamo brzo, ljudski korektno i konkretno rješenje, inače ćemo probleme Gorskog kotara i Gorana donijeti pred Banske dvore.“ – zaključio je Bregovac i pozvao sve predstavnike hrvatskih lokalnih samouprava na stvaranje jače fronte djelovanja.