Grad rijeka kupio brod galeb

Bivši Titov brod vrijedan 150 tisuća dolara postaje muzej

Bivši Titov brod vrijedan 150 tisuća dolara postaje muzej

Grad Rijeka postao je vlasnik broda Galeb, nekadašnje Titove rezidencije. Na javnoj dražbi na riječkom Trgovačkom sudu Grad Rijeka iskoristio je pravo prvokupa i izlicitirao brod za 150 tisuća dolara.
Galeb je procijenjen na 275 tisuća dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda bio je utvrđen iznos od 150 tisuća dolara koliko je i ponudio grad.
– Mi ćemo u roku od 15 dana uplatiti cijenu broda, 150 000 dolara. Nakon toga kreću aktivnosti na sanaciji, izvlačenje iz mora, pregledavanje dna, popravak onih oštećenja koja ugrožavaju brod. A sama sudbina broda ovisiti će o nekoliko faktora. Prije svega o pravomoćnosti presude kojom ćemo postati vlasnici – rekao je riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel.
Odvjetnici grčkog brodovlasnika uložili su niz žalbi na prodaju broda, o čemu će se sud uskoro očitovati.
– Ne mogu reći da nisam očekivao ali s druge strane moram priznati da mi je malo čudno s njegove točke gledišta da je isplatio dugovanja mornarima i ljudima koji su radili za njega, a to je bila osnova za pokretanje dražbe. Brod bi ostao u njegovom vlasništvu bez ikakvih problema. Dakle, da je uplatio to dugovanje, 80-90 000 dolara, danas dražbe ne bi ni bilo – dodaje Obersnel.
Grad Rijeka pravo prvokupa stekao je kada je Ministarstvo kulture Galeb proglasilo kulturnim dobrom. Postupak prodaje broda na sudu pokrenut je zbog neplaćenih računa i traje godinama, a brod osam godina stoji na vezu u brodogradilištu Viktor Lenac. Grad Rijeka kada je postao privremeni skrbnik broda privremeno je konzervirao i djelomično sanirao brod. Ugovor o vlasništvu Grad Rijeka dobit će tek kada presuda postane pravomoćna, a tada bi trebali započeti bolji dani za Galeb.