Građani pohrlili u ljekarne po tablete joda: Ne uzimajte ih samoinicijativno

jod tablete

Zbog straha od nuklearnog napada građani sve češće u ljekarnama traže tablete joda. Tablete se mogu dobiti jedino uz recept. O tome se oglasilo i Ministarstvo zdravstva koje prenosimo u cijelosti: 

“Nastavno na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima, Ministarstvo zdravstva apelira na građane da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda obzirom da mogu potencijalno ozbiljno narušiti vlastito zdravlje. S obzirom na trenutnu krizu uslijed agresije i invazije na Ukrajinu, razumljiva je određena zabrinutost građana, no valja naglasiti da su stručne službe pripravne za sve rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana te u ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata. 

Napominjemo da se tablete kalijevog jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualnog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijevog jodida jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se u pravilu treba primijeniti samo jedna doza kalijeva jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata.

Iz navedenih razloga, struka apelira na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi, jer ovaj lijek nije namijenjen samoinicijativnom korištenju, a preventivno, nestručno uzimanje joda nije učinkovito te može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije. 

Nadalje, profilaksa se ne preporučuje u osoba starijih od 40 godina, jer je ustanovljeno da u ovoj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama”, stoji u priopćenju.