Gradina No Limit 2022: sutra otvaranje izložbe na Trsatskoj gradini!

  S početkom u 20:00 sati na Trsatskoj gradini u Miru junaka. Ulaz za posjetioce je slobodan. Izložba će se moći pogledati kroz cijeli kolovoz.

Na Trsatskoj gradini od ponedjeljka pa sve do petka održava se manifestacija Gradina No Limit – Dani vizualne umjetnosti i komunikacija. Posljednjeg dana manifestacije organizirano je otvaranje izložbe te predstavljanje radova.

Gradina No Limit manifestacija je na kojoj, u suradnji s Društvom likovnih umjetnika Rijeka, sudjeluju umjetnici koji kroz više dana izrađuju umjetnička djela s prigodnom tematikom.  Začetnik i pokretač ove zanimljive manifestacije je ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i predsjednik je HDLU Rijeka – Damir Šegota.

Ove godine u sklopu manifestacije Gradina No Limit okupile su se tri umjetnice: Carry Lee Hent,  Andrea Staničić i Marijana Vargić Petričušić. Unutar starih zidina i vreline ljetnih dana njihova kreativnost urodila je djelima koji u sebi sažimaju energiju i stvarnost. Nastali radovi su autentični i nose znakove njihove osobnosti, ali i odražavaju impresiju mjesta nastanka te specifičnosti trenutka, stoga nas ne čude razlike kao ni sličnosti koji ih ujedinjuju. 

Poput razgovora, radovi se nadopunjuju i komuniciraju, suprotstavljaju i slažu tvoreći jedinstven doživljaj. Ujedinjeni s Trsatskom gradinom suglasni su s povijesnim kamenim zidovima, odišu zvukovima i prirodom koja je učinila ovo mjesto posebnim i izrazito pogodnim za njihovo izlaganje.

Marijana Vargić Petričušić

Slikarski radovi Marijane Vargić Petričušić u akrilu kolorističke su kompozicije smjelih i vedrih tonova. Apstraktne i lagane, igraju se našom percepcijom, stvarajući osjećaj neposrednosti i lakoće. Unutar njih utkan je crtež te između raznobojnih ploha proviruju oči, oči promatrača koji gledaju u nas dozivajući nas svojim pogledom i vraćajući emocije upijene u strukturu platna. Umjetnica kao da lovi energiju mjesta, gdje stvara i bilježi neprimjetno strujanje zraka, mirise vegetacije i promjenjivo svjetlo dana. Lakoća skice skriva u sebi njezin vješt i zanimljiv rukopis te pruža naznaku urbanog krajolika. Dominantne bjeline okružuju prizor isprepleten meditativnošću i lakoćom. Nastavljajući svoj prijašnji ciklus na novijim radovima, ona umiruje dinamiku i dopušta toplini ljeta da se raspline i stvori atmosferu jednostavnosti. Naznačene figure i note realnosti ostavlja nedovršene, prepuštajući promatraču da uroni u njeno stvaralaštvo prepuštajući se mašti i kreativnosti.   

Cherry Lee Hent

Carry Lee Hent izrađuje umjetničke slike i svoje slikarske zapise povezuje stvarajući konceptualni niz utisaka. Poput priče ispisane laganim akvarelnim preljevima osjećamo njezin karakter i neumorni ritam stvaranja. To su intimni krajolici, suptilni i fluidni, puni vodenih tragova i promjenjivog pigmenta, oni nastaju na tragu slikarstva orijenta. Prikazani prizori posjeduju mirnoću i poetičnost koja izvire iz njihovih treperavih odsjaja ponovljenih na površini vode. Gradacija boje polazi od bjeline papira i raste kroz tonove zelenih i plavih. U pozadini se nazire nježno ružičasta boja ranog jutra ili svijetlo žuta naznaka koja priziva spektar. Razliveni tragovi akvarela unose u sliku liričnost, a svaki nanos razvija se zatvarajući ili otvarajući podlogu i igra se bez ponavljanja i ispravaka. Ekspresivan trag likovnosti otkriva senzibilitet umjetnice, poetičan i nemiran. Sasvim neopterećeni stvarnošću, motivi rastu slobodni dozivajući širinu prostora. S primjetnim crtežom nastaju čudni i svojstveni oblici. Čest je simbol ptice koja, pojačavajući osjećaj slobode, priziva veličinu beskraja.

Andrea Staničić

Cijanotipije Andreje Staničić podloga su njenim razmišljanjima, osmišljene da poput dnevnika oblikuju misli i prenose intimne fotografske bilješke na papir. Nestalna igra svjetlosti ostavlja svoje tragove. Modrine i bijele sjene osnova su daljnjeg rada jer umjetnica na njih intervenira bojom, slikajući stvara sklad i ravnotežu kolorističkog suglasja. Snažnim i živim tonovima često upotpunjuje i kontrastira prizore unoseći odmjerenost i mirnoću.  Površine se sjaje i nadopunjuju, rastu i mijenjaju. Stvarnost polagano nestaje i razlaže se, a slike postaju apstrahirane i  oslobođene svog značenja. Zanimljive i promišljene kompozicije često evociraju na kolaže,  na precizno složene listove različitog papira.  To su teme iz susjedstva, ali i izmaštani svjetovi puni zračnosti i snova, oni sažimaju viđeno te pokazuju ljepotu, spontano i neopterećeno, a opet zrelo i metaforično. Energija strujanja osjeća se, a prizori smiruju navodeći nas da u čistini i miru prepoznamo raskoš i novu dimenziju postojanja.

Predstavljanje radova i otvorenje izložbe

Predstavljanje radova umjetnica održati će se ovoga petka s početkom u 20:00 sati na Trsatskoj gradini u Miru junaka. Ulaz za posjetioce je slobodan. Izložba će se moći pogledati kroz cijeli kolovoz. Navratite i podržite umjetnice.