Greenpeace – Plinska platforma Ivana D nakon 316 dana još uvijek na dnu: Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad!

Gregor Gobec, Greenpeace (2)

Stop fosilnim gorivima, poručili su aktivisti legendarnog Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise, koji je u sklopu europske kampanje za zabranu fosilnog plina stigao u Rijeku.

-“Prvo smo imali situaciju da je plinska platforma Petra Andrić Ivana D nestala, da nadležni nisu znali danima gdje se ona nalazi i što se točno s njom dogodilo, a danas, gotovo godinu dana kasnije, ona još uvijek leži na dnu Jadranskog mora. Čini se kako bi tamo možda mogla i ostati tako zaboravljena, poručila programska voditeljica Greenpeacea Petra Andrić.

 Prije dolaska u Rijeku, s Arctic Sunrisea je na mjestu havarije Ivane D istaknuta znakovita poruka “Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad”.

Zajedno s 20-ak sličnih organizacija, Greeenpeace je pokrenuo Europsku građansku inicijativu, kojom će od Europske unije tražiti donošenje novog zakona o fosilnim gorivima. Cilj je tijekom godinu dana prikupiti milijun potpisa, a zainteresirani Riječani svoju će potporu inicijativi tijekom vikenda moći iskazati na greenpeacovom štandu na Gatu Karoline Riječke.