Grobničani darivali krv:Na Čavlima prikupljeno 60 doza krvi

Akcija darivanja krvi u Čavlima djelomično popunila zalihe KBC-a, i dalje potreba za svim negativnim RH grupama. Akciju na Čavlima nije propustio Veljko Maršanić, veteran koji je krv darovao po 108. put.

vlcsnap-2020-07-11-16h46m54s731

Ljeto je doba smanjenih zaliha krvi, stoga su iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka uputili apel građanima da u što većem broju daruju tu dragocjenu tjelesnu tekućinu. Pozivu su se spremno odazvali u Čavlima, u kojima je održana akcija darivanja krvi uz sudjelovanje preko šezdeset darivatelja.

Posebno nedostaju sve negativne RH grupe, a osim u Primorsko-goranskoj, akcije se provode i u Istarskoj te Ličko-senjskoj županiji. No, pandemija koronavirusa postrožila je protokol darivanja.

Darivateljima se mjeri temperaturu na ulasku, svi koji imaju više od 37,3 se udaljuju s mjesta darivanja. Darovatelji moraju ispuniti epidemiološki obrazac o putovanjima unatrag 28 dana te svi oni koji su putovali izvan Hrvatske ne mogu darivati krv

U Čavlima dugi niz godina djeluje Društvo dobrovoljnih darivatelja krvi, koje tijekom godine organizira četiri akcije darivanja.

Akciju na Čavlima nije propustio Veljko Maršanić, veteran koji je krv darovao po 108. put.

Svi oni koji nisu stigli na današnju akciju u Čavlima krv mogu darovati i na Odjelu za transfuzijsku medicinu riječkog KBC-a svakoga dana od 8-15 sati, te srijedom i četvrtkom od 8-19.