Hepatitis ne može čekati: Svjetski je dan hepatitisa

 

Svjetski dan hepatitisa se svake godine u svijetu obilježava 28. srpnja, na dan koji je odabran u čast rođendana profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa. Kao i svake godine obilježavanju ovog datuma svojim aktivnostima pridružila se i udruga „Hepatos Rijeka

I ove su godine aktivnosti u znaku Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016–2021 koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje: smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 %, smanjenje smrtnosti za 10 %, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30 % i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.

Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje provedbe programa cijepljenja protiv hepatitisa B, prevencije prijenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja šteta za osobe koje injektiraju droge, poboljšanje sigurnosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.

Ovogodišnji slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana hepatitisa 2022. g. jest i odvija se kroz kampanju „ Hepatistis ne može čekati” smjernice su i nacionalne kampanje u Hrvatskoj:

-Informirajte se o hepatitisu  – jeste li u riziku?

Virusni hepatitisi zahvaćaju oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta i svatko može biti u riziku, a neke skupine izložene su većem riziku.

Informirajte se o hepatitisu – testirajte se dobrovoljno, anonimno i besplatno svaki četvrtak od 13.00 do 15.00 h u prostoru udruge (Blaža Polića 2/III , Rijeka – iznad studentskog restorana Index) u Centru za dobrovoljno besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na hepatitis B, C i HIV u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (odjelima epidemiologije i mikrobiologije).

Procjenjuje se da 95 % osoba u svijetu koje žive s virusnim hepatitisom to ne znaju. S obzirom da infekcija često izaziva vrlo blage simptome ili ih uopće nema, testirajte se ako ste bili izloženi riziku.