HERItage će okupiti vrhunske znanstvenike iz cijele Europe

Sveučilište u Rijeci od 11. do 13. ožujka organizira značajnu međunarodnu konferenciju koja će okupiti predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije, kulturnih i kreativnih industrija te znanstvenike među kojima su jedan od vodećih europskih filozofa, arhitekt uključen u obnovu katedrale Notre Dame te vodeća europska znanstvenica za područje umjetne inteligencije i robotike.

Heritage_Najava_konferencija2

Konferencija “The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values – HERItage”, koju u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU organizira Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, okupit će od 11. do 13. ožujka u Opatiji vrhunske stručnjake i znanstvenike iz čitave Europe.

– Heritage Conference je središnje znanstveno događanje u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, podržano i od hrvatske Vlade i od Europske komisije čiji će predstavnici sudjelovati u radu konferencije. Iako je tematski konferencija vezana prvenstveno uz društvene i humanističke znanosti, konferencija će u raspravi kroz tri osnovna tematska stupa i povezana pitanja uključiti i STEM područje, jer za kvalitetno razumijevanje svakog društvenog pitanja nužna je interdisciplinarnost, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen program događanja.

Uz 170 aktivnih sudionika, predstavnika akademske zajednice i istraživača iz više znanstvenih područja, konferenciji HERItage će prisustvovati i oko 150 slušatelja zainteresiranih za važna pitanja koje će otvoriti ovaj međunarodni skup. Naime, glavne teme su uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine.

Raspravljat će se i o drugim važnim aspektima razvoja društvenih i humanističkih znanosti u Europi, a sukladno tome, panel rasprave i plenarna izlaganja odnose se na pitanja koja su danas izrazito aktualna: od europskog identiteta i naslijeđa manjina, preko turističke valorizacije industrijskog i kulturnog naslijeđa, do robotike i umjetne inteligencije.

Teme konferencije povezane su i s programom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji će predstavnici također sudjelovati u raspravama. Tako će HERItage Conference 2020 biti i mjesto susreta akademske zajednice, aktera kreativne industrije te kreatora institucionalnih politika na nacionalnoj i europskoj razini, budući da će u otvorenju skupa, ali i raspravama, nazočiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek, predstavnici Europske komisije, kao i čelnici europskih sveučilišta.

Plenarni govornici na konferenciji su jedan od najistaknutijih suvremenih europskih filozofa Étienne Balibar, profesor arhitekture Carlo Blasi koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije katedrale Notre Dame u Parizu te Danica Kragić Jensfelt, članica švedske Akademije znanosti i jedan od vodećih autoriteta u istraživanju umjetne inteligencije, strojnog učenja i robotike, ujedno i alumni Sveučilišta u Rijeci.

HERItage Conference 2020 financira se sredstvima Europske unije iz programa „Obzor 2020.: Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva” sa 250 tisuća eura, što znači da će konferencija imati i značajan gospodarski utjecaj na lokalnu zajednicu kojoj će transferirati oko dva milijuna kuna financijskih sredstava.