HNK Ivana pl. Zajca predstavilo ljetni kulturni program koji će obuhvatiti 49 izvedbi, predstava i koncerata

Premijerom baleta „Čipka“ u koreografiji Maše Kolar. Čija je premijera zakazana u petak 5. lipnja, nastavlja se redovna sezona HNK Ivana pl Zajca, kao i svi programi koji su dio programa EPK 2020., a koji će u sklopu Ljetne sezone potrajati do kraja rujna 2020

Najava-Ljeta-u-gradu-kulture-900x600

Ljetnu sezonu najavili su intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević i ravnatelji umjetničkih grana Renata Carola Gatica, Giulio Settimo i Maša Kolar, a o programima EPK govorili su gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Ljetna sezona 1 – lipanj i srpanj, Ljetna sezona 2 – rujan

Intendant Marin Blažević je kazao kako za vrijeme Pandemije korone, u 3 i 4 mjesecu Kazalište nije uprihodilo niti jednu kunu. „Ublažavanjem mjera, kroz posebni program povratka u Kazalište od ulaznica je u 5. mjesecu uprihođeno 14.000 kuna, umjesto 200.000 – 350.000 kuna koliko se prosječno uprihodi od prodaje programa. „Plan je u sljedeća četiri mjeseca napraviti čak 49 različitih izvedbi u zgradi Kazališta, Exportdrva i na otvorenom prostoru. U lipnju i srpnju imat ćemo čak 6 premijera, od kojih četiri ne bi financijski bilo moguće realizirati da nisu dio programa EPK 2020. Neke teze percepcije EPK 2020 koje se iznose u javnosti su promašene. Za razliku od dijela drugih gradova koji su postali europske prijestolnice kulture mi imamo svoju kazališnu infrastrukturu, ne počinjemo iz početka zato što smo prijestolnica kulture. Imali smo dobre programe i prije i imat ćemo ih i poslije. U narednim mjesecima, s pauzom u kolovozu, realizirat ćemo sav redovni program, kao i onaj u sklopu EPK 2020, pa makar predstave i neke koncerte morali izvoditi dvostruko više puta, zbog poštivanja mjera socijalne distance. Za programe u zgradi kazališta kapacitet će biti 250-300 gledatelja, za koncerte u Centru Zamet, oko 800 gledatelja, a za otvorene lokacije utvrdit ćemo broj kasnije. Što se Exportdrva tiče, osim predstava tamo bi se također trebali izvoditi i koncerti, što će ovisiti o akustici čija će se kvaliteta provjeriti nakon što se dovrši zatvaranje prozorskih okana“, kazao je Blažević.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako su okolnosti provođenja programa i dalje neizvjesne. Ovo su planovi u okvirima postojeće epidemiološke situacije. Dogovorili smo se da se dio programa realizira u ljetnim mjesecima, jer ne znamo što donosi jesen. Ukoliko ne bude pogoršanja izvest će se čitav niz programa onako kako je i planirano. Uz Centar Zamet, dio programa će se izvoditi i na Trgu riječke rezolucije, na kojem će se održavati čitav niz programa. Kazalište je iskoristilo ova dva mjeseca za rad na pripremi programa, osvježavanju zgrade i prilagodbi za okolnosti provođenja mjera zaštite od epidemije i vjerujem da će sve uspjeti nadoknaditi u narednim mjesecima. Komentirati sve što se zadnjih dana govori o EPK 2020 je naprosto gubljenje vremena“, kazao je gradonačelnik.
Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar je kazao kako izgleda da će malo jadranskih gradova imati dovoljno novaca da napravi dobru Ljetnu sezonu, a Rijeka će svojom zablistati.
Ono dobro, ako je išta dobro proizašlo iz iskustva s pandemijom korone jest da smo u slaganju programa htjeli izvući maksimum iz ljeta. Maksimalnim iskorištavanjem ljetnim mjeseci dobit ćemo nikad veći ljetni program u raskošnom obujmu, kazao je Šarar te dodao kako će se za neke programe točna lokacija njihova održavanja odrediti kasnije, prateći mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i sagledavajući mogućnost što veće broja posjetitelja.

Ravnatelji umjetničkih grana Maša Kolar, Renata Carola Gatica i Giulio Settimo prilično su emotivno najavili svoje programe. Prvi na scenu izlazi Balet s premijerom baletne predstave „Čipka“, nakon čega slijedi Hrvatska drama koja će uz „Vježbanje života – drugi put“ čija je premijera najavljena za 24.6., Riječki simfonijski orkestar izvest će 10. lipnja Simfonijski koncert Eroica, nakon čega slijedi Jalta, Jalta u izvedbi obitelji Surian i niz drugih glazbenih programa. Hrvatska drama će imati još dvije premijere: Kralj Edip – Hrvatska drama u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka i Gospođa Ministarka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, kojom će Olivera Baljak obilježiti 40.tu obljetnicu umjetničkog rada te talijanska drama s jednom. Opera će izvesti premijeru pod nazivom Julije Cezar u Egiptu – Iznova., a Balet premijer Plamteća voda / Burning Water.