Hrvati najčešće boluju od hipertenzije, dijabetesa i kroničnih plućnih bolesti, žene su anksioznije od muškaraca

Foto :Facebook 

FB_IMG_1649311925080

Gotovo trećina ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od hipertenzije dok je taj udio znatno veći kod starije populacije: kod 8 od 10 osoba starijih od 65 godina zabilježena je neka od bolesti iz tih  skupina dijagnoza.Kronične plućne bolesti su također veliko zdravstveno opterećenje za stariju populaciju: 1 od 10 osoba starijih od 65 godina boluje od kroničnih plućnih bolesti. 

Riječ je o podacima za Hrvatsku prikupljenima u sklopu Eurostatova projekta “Morbidity Statistics”, s ciljem utvrđivanja pojavnosti određenih stanja i bolesti koje je odredila Europska komisija, a koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo predstavio povodom Svjetskog dana zdravlja. 

Istraživanje je još jednom dokazalo veliku prisutnost šećerne bolesti među populacijom: gotovo 10 posto stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina čak četvrtina njih.Visoku prevalenciju imaju i poremećaji raspoloženja (afektivni poremećaji) koji su dijagnosticirani kod 6,6 posto stanovnika. Dvostruko su češći kod žena u odnosu na mušku populaciju (8,7 posto prema 4,4 posto), a najviše su dijagnosticirani kod žena nakon 50. godine života.Slična je situacija i s anksioznim poremećajima. Dvostruko su češći kod žena u odnosu na muškarce (16,7 posto prema 8,3 posto), a posebno pogađaju žensku populaciju nakon 50. godine života.

 

Relativno visoku prevalenciju imaju i artroze – 10,8 posto stanovništva, ishemijske bolesti srca – 5,8 posto te cerebrovaskularne bolesti – 2,9 posto.    

 

Prevalencija demencije (uključujući Alzheimerovu bolest) u dobnoj skupini iznad 60 godina iznosi 2,9 posto, s time da je nakon 70. godine dvostruko češća kod