Hrvatska-39 novih slučajeva koronavirusa

coronavirus-4944680_1920

 

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je od jučer od 16 sati broj novih pozitivnih 39. Još uvijek držimo situaciju pod kontrolom, naglasio je. 14 bolesnika je na respiratoru  što je 3% od ukupno oboljelih, a procjene su bile 5%. 80% osoba na respiratoru ima kronične bolesti,a  prosječna dob pacijenata na respiratoru je oko 61 godine. Jedna je osoba u kritičnom stanju. U Primorsko-goranskoj županiji samo je jedna osoba novozaražena. 

Ministar Davor Božinović je zahvalio svim građanima koji poštuju mjere. To je ponašanje koje želimo vidjeti, ne znog nas, nego zbog svih’, istaknuo je na konferenciji za novinare.

 

Ravnatelj HZJZ-a Krešimir Capak: 

Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozitivni, 6 specijaliznata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji. Rekao je Capak te poručio da: Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju, zaštitare… Poruka građanima je: vi budite doma, neka to bude vađša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom.

Jučer je stigla i potcrda potvrdu da su dva policajca zaražena koronavirusom. Policijski službenici su najveća potpora zdravstvenom sustavu pa smo mi stalno provodili preventivne mjere i naši službenici su u mjerama samoizolacije, oko 90 njih, Rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožer Civilne zaštite