Hrvatska i BIH domaćini su europskog prvenstva U19 za odbojkašice

ODBOJKA ŽENE HRVATSKA

 

 

Prvo Europsko prvenstvo u odbojci od početka pandemije koronavirusa za nekoliko dana počinje u Osijeku. Europsko juniorsko prvenstvo U19 za odbojkašice održat će se u dvorani Gradski vrt od 22. do 30. kolovoza, a buduće zvijezde europske odbojke uz Osijek igrat će i u Zenici. Organizatori, partneri te predstavnici reprezentacije Hrvatske otkrili su sve zanimljivosti te posebne uvjete za održavanje nadolazećeg prvenstva koje je ujedno i prvi ispit koji će svojevrsno diktirati smjer organizacije sportskih natjecanja za vrijeme trajanja pandemije u budućnosti.

 

Ovo Europsko prvenstvo prvo je veliko europsko natjecanje nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Odvijat će se u vrlo strogim uvjetima, po pravilima i protokolu koje je propisala Europska odbojkaška federacija. Samo natjecanje u potpunosti je zatvoreno za gledatelje i medije. Ulaz u dvoranu omogućen je samo igračima, članovima stručnih stožera i osobama iz organizacije koje su prošle testiranje te moraju imati negativan rezultat na COVID-19.” – istaknula je direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin te dodala: „Sportašice su poprilično izolirane, svaka ekipa u hotelu ima svoj kat, jedu u odvojenim prostorijama. Na svakom katu imamo posebne sobe koje su pripremljene za eventualne pozitivne slučajeve i izolaciju. Uz nas je cijelo vrijeme prisutna osoba iz Epidemiološkog zavoda Grada Osijeka i Osječko- baranjske županije te isto tako i predstavnik liječničke komisije Europske odbojkaške federacije koji nadgleda tijek natjecanja i prati da se svi pridržavaju propisanih mjera. Nadamo se i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu.”

 

Prvenstvo se održava u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Grada Osijeka.

 

Pokazali smo da smo spremni relativno brzo prilagoditi se novim okolnostima. O tome govori i činjenica da je ovo već drugo natjecanje koje pripremamo u Osijeku u ovim posebnim epidemiološkim uvjetima. Bitno je naglasiti da je Grad Osijek grad sporta u kojem ima puno profesionalnih i amaterskih sportaša, a velika većina građana prati i živi sport. Svi oni koji dolaze u Osijek na sportska natjecanja osjećaju se ugodno i postižu odlične rezultate. Nadamo se da će tako biti i na ovom prvenstvu koje pokazuje odmjerenost, odgovornost i posebnost.” – izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota.

 

Europsko prvenstvo 22. kolovoza u 15 sati u osječkoj dvorani Gradski vrt otvorit će Turska i Bugarska. Juniorke Hrvatske prvu utakmicu igrat će istog dana protiv reprezentacije Francuske u 17.30 sati. Nakon Francuske na redu je susret Hrvatske s reprezentacijom Njemačke, 22. kolovoza u 17.30 sati, potom s Turskom, 24. kolovoza u 17.30 sati, s Bugarskom 26. kolovoza u 17.30 sati te Rusijom, 27. kolovoza u 17.30 sati. Prva skupina koju čine Bosna i Hercegovina, Italija, Srbija, Slovačka, Bjelorusija i Poljska igrat će se u Zenici. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine borbu za medalju nastavljaju u Zenici, dok će trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe, svoje klasifikacijske susrete od 5. do 8. mjesta, igrati u Osijeku.

 

Nastup na ovom Europskom prvenstvu od velike je važnosti jer tu je ipak 12 najboljih reprezentacija u ovom trenutku u Europi. Mislim da utakmice protiv ekipa kao što su Rusija, Italija, Turska, Njemačka, Poljska i slično predstavljaju veliko iskustvo za razvoj naše talentirane generacije. Očekujemo da će se tri do četiri igračice iz ovog  tima priključiti seniorskoj ekipi.”– istaknuo je stručni tajnik HOS-a Frane Žanić.

 

Hrvatske reprezentativke u Osijeku pod posebim uvjetima treniraju proteklih mjesec dana, a ostale ekipe koje će tamo igrati Europsko prvenstvo stižu u četvrtak. Juniorke Hrvatske vjeruju kako će im upravo dvorana Gradski vrt donijeti jedno od prva dva mjesta koje ih vodi na U20 Svjetsko prvenstvo 2021. godine.  

 

Uvjeti za rad su savršeni. Sigurnosne mjere malo su promijenile tijek treniranja no mi to ne osjećamo previše. Treniramo dva puta dnevno, a nakon toga u hotelu pazimo na socijalnu distancu. Očekujemo službenu potvrdu negativnih testova igračica na COVID-19 i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu. Imamo 12 igračica koje su spremne dati najbolje od sebe i ostvariti lijep rezultat.” – zaključio je izbornik hrvatske odbojkaške U19 reprezentacije Saša Ivanišević dok je kapetanica hrvatske odbojkaške U19 reprezentacije Mirta Freund dodala: „Stanje u ekipi je odlično. Očekivanja su velika, želja nam je pokazati se u naboljem svjetlu. Imamo poprilično tešku skupinu ali dobro smo se pripremile i smatram da možemo igrati sa svim ekipama.“

 

Za Hrvatsku će igrati Mirta Freund, Zorana Brčić, Karla Antunović, Jelena Zdilar, Andrea Koraca, Dijana Karatović, Ana Ištuk, Mia Bilušić, Andrea Mihaljević, Larisa Pauletić, Mia Kainz, Rebecca Scoria.