NOVINARI SVJETSKIH MEDIJA KOMENTIRAJU: "Plenković je izveo politički show"

Novinari vodećih svjetskih medija prošli tjedan su bili u višednevnom posjetu Zagrebu. Običaj je da uoči predsjedanja Vijećem Europske unije dolaze u zemlju predsjedanja i s vladom obavljaju niz političkih razgovora. Njih 40 stiglo je i u Rijeku te im se predstavio program Europske prijestolnice kulture, a taj povod smo iskoristili kako bismo čuli njihove komentare na ono što su prilikom posjeta čuli od vlade i premijera Andreja Plenkovića.

- Puno nam je ispričala vlada. Kada netko predsjeda ona to je to politički show. Vlada vam onda govori kako obavlja sjajan posao, kako im je odličan program i kako će njihovi prioriteti spasiti cijelu Europu. Više smo čuli o Europskoj uniji nego o Hrvatskoj. Jedan od glavnih prioriteta vaše vlade je novac koji planiraju izvući iz EU fondova, priča nam Bruno Waterfield, novinar britanskih novina The Times koji trenutno piše iz Bruxellesa.

- Teško je vrijeme i diskusije o budžetu su uvijek jako teške jer Velika Britanija izlazi iz Europske unije pa je velika rupa u proračunu. To je objektivno problem za Hrvatsku jer bi mogla dobiti puno manje novaca od očekivanog. Puno manje nego što je to dobila, recimo, Poljska, dodaje Bruno.

Novinar Bruno Waterfield

Glavni problem koji bi Hrvatska mogla imati su, kaže Bruno, neočekivane situacije koje se ne mogu izbjeći.

- Živimo u vrlo turbulentnom svijetu. Svi pratimo što se događa s Iranom. Takvi događaji bi mogli uništiti i najbolji plan. A tu je i veliki politički problem s balansiranjem budžeta jer zemlje koje su već platile puno više ne žele plaćati. Bit će to veliki test za Hrvatsku, ali imate premijera koji je vrlo dobro pripremljen za svijet Europske unije. Mislim da je vrlo vjerojatno da se Andrej Plenković osjeća ugodnije u Europskom parlamentu nego u Zagrebu. Barem se tako šale kolege, govori kroz smijeh.

Novinar Euractiva Georgi Goranov Gotev pratio je sva predsjedanja zemalja Istočne Europe Vijećem Europske unije.

- Svaki slučaj je bio isti. Prije predsjedanja su imali stav "mi i oni" - mi novi članovi i vi ljudi iz Bruxellesa. Kada predsjedate onda je vaša zemlja na vozačevom sjedalu pa se dobije osjećaj pripadanja Europskoj uniji. To je jako dobro za vladu jer dobije pristup "odaji tajni". Inače nisi svjestan svih poslova koji se obavljaju, ali kad predsjedaš, onda više nema tajni, a to je vrlo važno za vašu državu, kaže Gotev.

Novinar Georgi Goranov Gotev

Novinarka španjolskog nacionalnog radija Maria Carou navodi kako su od premijera Plenkovića čuli kako će Hrvatska biti zemlja koja sluša, zemlja koja spaja te koja štiti.

Novinarka Maria Carou

- Lako je govoriti, ali puno teže je riječi pretvoriti u djela i imati konkretne rezultate tako da ćemo morati pričekati i vidjeti što će biti ostvareno, kaže Maria pa dodaje: "Migracije su goruća tema i treba raditi na solidarnosti. Vaša vlada želi pojačati kontrolu na granicama. Uz to, vrlo teško će biti voditi pregovore s MMF-om. O Brexitu se ne prestaje govoriti, ali bit će potrebno zatvoriti to poglavlje i otvoriti novo, što bi mogao biti veliki izazov za Hrvatsku", zaključuje Carou.

 

Kategorija