HZJZ objavio: Zbog povoljne epidemiološke situacije sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i škole

school-2934975_1920

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas nove upute za vrtiće i niže razrede osnovne škole. Prema novim uputama u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više. Dosad je bilo dozvoljeno devetero djece maksimalno.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je prema trenutačnoj epidemiološkoj situaciji sigurno da se sva djeca vrate u vrtiće i škole, ali pridržavajući se posebnih uputa za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Upute se odnose na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja 2020.

Prema novim uputama rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje svih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Ukratko, škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

1. Preporučeno je poštovanje fizička udaljenost od 1.5. iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
2. Ako je više učenika u razrednom odjelu ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status.  
4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školi ili u organiziranom prijevozu.
5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.
6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.
7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25.5., ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.