I dalje blokada

Hrvatskoj Vladi dijaspora važnija od obrazovanja – poručuju studenti

Hrvatskoj Vladi dijaspora važnija od obrazovanja – poručuju studenti

Nezavisna inicijativa studenata za pravo na besplatno obrazovanje ne odustaje. Blokada Filozofskog fakulteta traje već sedam dana, a po svemu sudeći blokadi neće tako brzo doći kraj. S druge strane studenti Akademije primijenjenih umjetnosti prekinuli su s blokadom svoje zgrade.
Na zasjedanju plenuma Filozofskog fakulteta ništa novo. Izglasana je nova 24-satna blokada fakulteta. Glavni razlog je što se danas mora sastati radna skupina odnosno povjerenstvo za izradu prijedloga zakona o financiranju obrazovanja.
– Stvar je ta da je prošli ponedjeljak Žarko Puhovski koji je predsjednik skupine izjavio da radna skupina nema prijedlog zakona dok Nezavisna studentska inicijativa ima, tako da je jedan od primarnih razloga da čekamo radnu skupinu da napravi prijedlog zakona – kažu studenti.
A taj prijedlog je po svemu sudeći jako daleko, a daleko je i novac koji je u proračunu oduzet obrazovanju, smatraju studenti.
– Dogodilo se to da se novac dao dijaspori u BiH, da se novac dao za preuređenje Ustavnog suda, 20 milijuna kuna, dali su se još novci crkvi. Blokada se u principu nastavlja dok se naši zahtjevi ne ispune do kraja, dok ne bude javno financirano visoko obrazovanje – objašnjavaju studenti.
Do tada studentska inicijativa ne odustaje i dok neki ne žele odustati od svojih zahtjeva neki studenti pohađaju nastavu. Filozofski fakultet tako za 6 odjeljenja provodi dislociranu nastavu dok se za 4 odjeljenja tog fakulteta nastava ne održava. Akademija primijenjenih umjetnosti s druge je strane prekinula blokadu.