I oni imaju svoj dan: Danas je Svjetski dan komaraca

Na području Hrvatske pronađena je 51 vrsta komaraca, no samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija

Danas je Svjetski dan komaraca. Eti, i ti naporni kukci koji nas izluđuju svako ljeto imaju svoj dan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetski dan komaraca obilježava se 20. kolovoza, u spomen otkrića engleskog doktora Ronalda Rossa, koji je 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovorne za bolest malariju te je prenose među ljudima.

Od 30-ih godina prošlog stoljeća svake se godine na taj datum održavaju događanja u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

Na području Hrvatske pronađena je 51 vrsta komaraca, no samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija.

Procesi globalizacije kao što su intenzivirana migracija ljudi i transporta roba te klimatske promjene rezultirale su porastom oboljelih od bolesti koje prenose komarci.

Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju suzbijanja komaraca.

Suzbijanje komaraca podrazumijeva složene, pažljivo planirane cjelovite mjere uništavanja komaraca, odnosno kombinaciju preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva komaraca.