Implementacija kružnog gospodarstva u Primorsko-goranskoj županiji

Linearni model gospodarstva, u kojem se proizvodi bacaju nakon korištenja, zahtijeva velike količine jeftinih materijala i energije. ” Ovakav sustav koji sad imamo linearni, nemamo dovoljno resursa na svjetskoj razini da bi mogao taj sustav mogao dugoročno opstati. ” – rekao je Heri Bezić, predsjednik HGK- Županijska komora Rijeka.

Njegova suprotnost je kružno gospodarstvo. “ Da gospodarski rast ne ovisi isključivo o prirodnim resursima koji postoje na planeti nego da se otpad i onečiščenje eliminiraju u fazi osmišljavanja ili dizajna proizvoda” – dodao je Bezić.

Upravo je njegova implementacija u gospodarstvo Primorsko-goranske županije bila glavna tema održanog okruglog stola u HGK-županijskoj komori Rijeka. Okupili su se stručnjaci iz različitih sektora. ” Europska komisija donijela je akcijski plan za kružno gospodarstvo kao dio većeg zelenog plana koji se Europa želi transformirati u ugljično neutralan konkurentan kontinent. ” – rekao je Zvonimir Majić, načelnik sektora za posebne kategorije otpada Fonda za zaštitu okoliša.

U vrijeme ratnih zbivanja u Ukrajini, sve je teže doći do sirovina stoga je potrebno maksimalno iskoristiti vrijedne frakcije otpada kako bi ostvarili gospodarsku i ekološku korist, poručeno je sa skupa.

Europska unija proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada godišnje. Uvođenje kružnog gospodarstva bi smanjilo bi pritisak na okoliš, povećalo sigurnost nabavke sirovina, konkurentnost i inovacije, ojačalo gospodarski rast, a potrošači bi imali dugotrajnije, otpornije i vrijednije proizvode.