Ususret produženom vikendu policija savjetuje: Oprezno u prometu i čuvajte svoje stvari!

Osim na prometnicama u pravcu marijanskih svetišta, pojačan promet se očekuje i na autocestama te policija poziva vozače na strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa

Tijekom vikenda i blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza na području Policijske uprave primorsko-goranske očekuje se pojačan promet putnika i vozila.

Pojačan promet i gužve na prometnicama i graničnim prijelazima, za očekivati je dodatno i na sam blagdan Velike Gospe, kada će brojni vjernici hodočasti u marijanska svetišta, pa tako i u Svetište Majke Božje Trsatske.

Stoga će narednih dana policijski službenici pojačano nadzirati stanje sigurnosti prometa na cestama te poduzimati preventivne, ali i represivne mjere i radnje radi zaštite sudionika u prometu.

Osim na prometnicama u pravcu marijanskih svetišta, pojačan promet se očekuje i na autocestama te policija poziva vozače na strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa: ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa, nekorištenja mobitela za vrijeme vožnje, ne konzumiranja alkoholnih pića i drugo.

Policija podsjeća i upozorava na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, potrebu održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

U ponedjeljak, na blagdan Velike Gospe predviđa se da će građani na hodočašća krenuti osobnim vozilima, autobusima ili pješice u ranijim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Stoga, policija savjetuje vozače da tijekom noći i ranojutarnjih sati obrate pozornost na pješake na cestama, a pješake da zbog svoje sigurnosti poštuju pravila kretanja pločnikom ili uz krajnji rub ceste i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.

Na blagdan Velike Gospe na području Trsata u Rijeci od 6 do 22 sata na snazi je preregulacija prometa, a za dolazak do svetišta preporuča se korištenje javnog gradskog prijevoza.

Osim pojačanog opreza u prometu, građanima-hodočasnicima i turistima savjetujemo poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite. Kako se predstojećih dana očekuju gužve i okupljanje većeg broja ljudi na javnim mjestima, posebno upozoravamo na moguće džepne krađe i provale u vozila.

Da bi smanjili mogućnost počinjenja ovih vrsta kaznenih djela preporučamo pripaziti na novčanike npr. ne držati ih u stražnjem džepu, otvorenoj torbi, ruksaku na leđima i slično.

Isto tako, preporučamo ne ostavljati u vozilima svoje osobne stvari (torbice, novčanike, mobitele), već ih ponijeti sa sobom ili ostaviti na mjestima koja nisu lako uočljiva drugim osobama.

Još jednom pozivamo sve sudionike u prometu da svojim odgovornim ponašanjem pridonesu većoj sigurnosti prometa na cestama - hodočasnicima želimo da sretno stignu do svetišta, a vozačima sigurnu i ugodnu vožnju! - stoji u priopćenju PU primorsko-goranske.

 

Kategorija