Započeo projekt aglomeracije Općine Fužine težak 90 milijuna kuna

Započeo je s radom kapitalni projekt aglomeracije Općine Fužine težak 90 milijuna kuna koji se najvećim dijelom financira sredstvima Švicarske darovnice, a u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

 

Švicarska sudjeluje u projektu s 85% iznosa investicije, 10% Općina Fužine, a 5% Hrvatske vode. Projektom je obuhvaćena izgradnja sustava javne odvodnje i sanacija, tj. rekonstrukcija sustava vodoopskrbe, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Fužine, sanacija vodnih građevina na području aglomeracije Općine Fužine, ugradnja nadzorno upravljačkog sustava (NUS) i opreme za kontrolu gubitaka te izgradnja cjevovoda u vikend naselju Vrelo. Rok za završetak projekta predviđa se za kraj 2022. godine.

 

Krenuli smo punom parom naprijed, a projekt aglomeracije Općine Fužine osnova je za daljnji razvoj našeg kraja i bolju kvalitetu života žitelja.“ – naglašava David Bregovac, načelnik Općine Fužine. Švicarsko-hrvatski program suradnje, uz Fužine, obuhvaća i projekte aglomeracije Grada Delnice i Općine Brod Moravice.

 

Ističe nužnost osiguranja sredstava iz državnog proračuna jer su proračuni jedinica lokalne samouprave Gorskog kotara i zbog korona epidemije dodatno financijski opterećeni. Kaže da je nužna veća podrška države ili da se u kombinaciji s korištenjem beskamatne kreditne linije od strane Vlade RH i HBOR-a maksimalno rasterete JLS Gorskog kotara. Istaknuo je kako su povećani troškovi izvođenja radova, te su prekoračene inicijalne procijenjene vrijednosti investicije.

 

Kako bi se projekt u potpunosti realizirao bit će potrebno usklađivanje financiranja između predstavnika Švicarske vlade i nadležnih hrvatskih Ministarstava te Hrvatskih voda kako bi se osigurala dodatna sredstva razlike između inicijalnih ponuda i trenutnih tržišnih cjenovnih kretanja dodaje Bregovac.

 

Projekt aglomeracije Općine Fužine u prvoj je fazi te se trenutno vrše radovi na području Fužina kod željezničkog mosta.

 

Molimo žitelje za malo strpljenja jer će u procesu realizacije projekta biti sigurno zastoja i manjih prilagodbi kako bismo priveli radove kraju, a na zadovoljstvo svih. S vremenom jenjavanja korona pandemija u Općini Fužine, radujemo se novim projektima jer je nužno pokrenuti pravi puls razvoja Goranskog kraja.“- poručuje Bregovac.