Izgradnja pastoralnog centra privodi se kraju

Buka građevinskih strojeva, radnici GP Krka, posljednjih su mjeseci svakodnevica franjevaca i njihovih gostiju u Franjevačkom

Buka građevinskih strojeva, radnici GP Krka, posljednjih su mjeseci svakodnevica franjevaca i njihovih gostiju u Franjevačkom

Buka građevinskih strojeva, radnici GP Krka, posljednjih su mjeseci svakodnevica franjevaca i njihovih gostiju u Franjevačkom samostanu na Trsatu. Razlog je izgradnja Pastoralnog centra čija će glavna dvorana nositi ime “Aula pape Ivana Pavla II.”. Projektant Pastoralnog centra Idis Turato istaknuo je kako projekt ima dvije osnovne karakteristike. Jedna je da se zapravo ovom dvoranom otvara prostor cijelog samostana te se ruši stari samostanski zid. S druge strane, trijemom i velikom dvoranom stvara se jedan novi, veliki, javni trg preko kojeg će se nalaziti ulaz u veliku dvoranu.
Radovi su u punom jeku, počeli su krajem listopada prošle godine, a ovih je dana počelo prekrivanje krova crijepom I popločenje trga ispred zgrade. Uz to, i unutrašnji radovi poput bojanja te postavljanja podova i centralnog grijanja traju već nekoliko tjedana. Centar će prije svega služiti pastoralu trsatskih franjevaca, ali i ostatku riječke nadbiskupije. Bit će i okupljalište studenata budućeg Sveučilišnog kampusa na Trsatu, a dobro će doći i hodočasnicima koji u sve većem broju pohode ovo Marijansko svetište.
Pastoralni centar vrijedan je 11 milijuna kuna, a u njegovu se izgradnju uključilo mnogo donatora. Grad Rijeka osigurao je milijun kuna, hrvatska Vlada 600 tisuća, a primorsko-goranska županija pola milijuna kuna. Ime tvrtke ili institucije koja pomogne izgradnju, naći će se i na spomen ploči.
Pastoralni centar bit će otvoren 5. lipnja ove godine, na petu obljetnicu dolaska Svetog oca Ivana Pavla II. na Trsat. Blagoslovit će ga zagrebački kardinal Josip Bozanić. Uoči obljetnice, u svetištu će se održati i Dani Ivana Pavla II. kao podsjetnik na njegov pontifikat i treći posjet Hrvatskoj kada mu je domaćin petodnevnog posjeta bila Rijeka.
 
 
Autor: Gracijano Gregorović