Izložba Drugost/Otherness otvara se u Galeriji Kortil

Galerija Kortil od 12. lipnja otvorenjem ljetne izložbe Drugost predstavit će Riječankama i Riječanima te njihovim gostima preko trideset umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba (NMMU).

Izložba se kroz odabir radova naših vodećih autorica i autora bavi konceptom drugosti nudeći novu perspektivu i neka od mogućih čitanja izloženih djela nastalih u periodu od druge polovice 19. stoljeća naovamo. Koncept kustosice NMMU Marte Radman bavi se razotkrivanjem i čitanjem društvenih preduvjeta, autocenzurom umjetnika i značajem rodnog i spolnog identiteta u stvaralačkom izričaju, kroz  problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije.

Među ostalim bit će predstavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Vlaste Delimar, Naste Rojc i Ksenije Kantoci u medijima slikarstva, skulpture, fotografije, videa i umjetničkih instalacija, pritom nastojeći izazvati dominantni diskurs i dati prostor umjetnosti i autorima/cama koji su povijesno marginalizirani, potičući inkluzivniji dijalog o složenosti identiteta, (re)prezentacije i dinamike moći u svijetu umjetnosti.

Kroz izložbu koja će biti otvorena do 14. rujna Galerija Kortil donosi ljetni izložbeni program domaćoj i stranoj publici Rijeke ostvarujući ga u suradnji s Nacionalni muzej moderne umjetnosti koji je trenutno zatvoren sve do 2026. godine zbog cjelovite obnove Palače Vranyczany-Dobrinović koja je uslijedila nakon potresa 2020. godine.

CIJENA ULAZNICA

redovna cijena / odrasli – €4 
djeca i mladi do 18 godina / studenti / umirovljenici / članovi HKD kluba – €2 

Grupni posjeti (10-30 osoba)
odrasli – €3
djeca i mladi do 18 godina / studenti / umirovljenici – €1,5 
*pratnja (vodiči/kinje, odgojitelji/ce, profesori/ce)  – ne plaćaju ulaz

Stručna vodstva
Stručno vodstvo za grupe: 
hrvatski – €15 
engleski – €25

Stručno vodstvo za školske i studijske grupe – besplatno uz kupnju ulaznice

*Za stručno vodstvo potrebna je prethodna najava minimalno 4 dana unaprijed na broj  +385 91 435 2639  ili na mail galerijakortil@hkd-rijeka.hr radnim danom od 8 sati do 16 sati. 

Besplatan ulaz:
– djeca do 7 godina
– studenti povijesti umjetnosti, muzeologije i akademija likovnih umjetnosti, učenici škola primijenjene umjetnosti i dizajna
– članovi HDLU-a, AICA -e, ICOM-a Hrvatska, HMD-a, Društva povjesničara umjetnosti 
– novinari uz predočenje važeće PRESS iskaznice
– osobe s invaliditetom i pratnja
– turistički vodiči 

Besplatan ulaz svim posjetiteljima omogućen je svakog prvog utorka u mjesecu.