Izložba fotografija Ante Škrobonje Moji LP Rock-svjetlopisi

ante

 

Ante Škrobonja bavi se amaterski fotografijom 60 godina i to vrlo zapaženo. Godine 2020. stekao je počasnu titulu Doajena riječke fotografije. Prvi je Riječanin koji je stekao počasno zvanje Majstor fotografije u Fotosavezu Jugoslavije. On je ujedno prvi riječki autor kojemu je dodijeljeno najviše hrvatsko priznanja na polju fotografije – Plaketa Tošo Dabac.

 

Sve je počelo 1961. godine, kada ga je privuklo okupljanje školskih vršnjaka koji su u Sušačkoj gimnaziji osnovali rock-sastav Uragane. Fotografski bilježeći desetogodišnji rad Uragana, postao je njihov pridruženi član. Usporedno prateći riječku rock-scenu, dokumentirao je sve njezine važnije sudionike u razdoblju od 1961. do 1971. godine, čime je postao začinjavac domaće rock-fotografije. Pa i mnogo više od toga, postao je kronološki prvo ime rock-fotografije na cjelokupnom području nekadašnjeg socijalističkog dijela svijeta, čime je u tom žanru izrastao u međunarodno važno ime. Tridesetak godina nakon što se prestao aktivno baviti fotografijom, iz bogate osobne arhive izdvojio je najdojmljivije fotografije Uragana za izložbu u riječkoj Filodramatici 2011. godine, te priredio fotomonografiju „S Uraganima 1961. – 1970.“, objavljenu 2019. godine.

 

U međuvremenu je sudjelovao na više od 200 izložbi fotografija u domovini i diljem svijeta te osvojio četrdesetak nagrada i diploma. Uključujući 16 samostalnih izložbi.

 

Izložbom u Muzeju grada Rijeke Škrobonja se tematski vraća rock-glazbi, nudeći javnosti nove radove. Riječ je o kolekciji od 70 fotografija nastalih u razdoblju od 2015. do 2020. godine na nastupima bendova udruge LP Rock, udruge riječkih rockera šezdesetih, na botelu Marina, u Omladinskom klubu Jan Palach i Pogonu kulture. Fotografije su snimljene u digitalnoj tehnici, potom obrađene u photoshopu. Škrobonjini „LP Rock svjetlopisinemaju samo umjetničku vrijednost, oni su dokument o vremenu i djelovanju generacijske skupine entuzijasta koji su obilježili život grada u životnoj fazi kada to nitko od njih nije očekivao. To je ujedno dokazni materijal za tezu kako Rijeka nije bila samo kolijevka, već i ostala prijestolnica naše rock-kulture.

Poput kolekcije „S Uraganima 1961. – 1970.“, i nova Škrobonjina kolekcija bit će poklonjena Muzeju grada Rijeke.

Izložba se otvara u utorak, 21. prosinca u „Kockici“ (Trg Riccarda Zanelle 1/1), s početkom u 19 sati.