Izložba na Korzu: Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju

Na Korzu otvorena je izložba Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju

-”Ova izložba govori o talijanskim fašističkim logorima ovdje u Primorju, i kroz koju su to golgotu prošli naši nonići i none, majke i očevi i što su sve doživjeli prije 80-ak godina u toku Drugog svjetskog rata pa sve do kapitulacije Italije 1943. godine, rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Na području Primorja postojala su 4 koncentracijska logora- Lovran zatim Kraljevica, Bakar i logor Kampor na Rabu. Osim u znak sjećanja na koncentracijske logore, izložba je postavljena i kao posveta nedavno preminulom Mladenu Grguriću, dugogodišnjem kustosu i ravnatelju Muzeja grada Rijeke.

-”Drago mi je da je izložba jednim djelom i hommage našem kolegi Mladenu Grguriću kojeg smo svi obiteljskim nadimkom zvali Braco, što dovoljno govori o tome kakva je on bio osoba. Bio je principijalan i čestit u ternutcima turbulentnog razdoblja kada je dovedeno u pitanje opstanak muzeja i muzejske djelatnosti, poručila je muzejska savjetnica u Muzeju grada Rijeke Sabrina Žigo.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i supruga Mladena Grgurića

-”Svoj posao radio je pošteno, stručno, samozatajno, ne očekujući priznanja ni pohvale jer je smatrao da ono što radi treba raditi upravo tako i kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, rekla je uoči otvaranje izložbe supruga Mladena Grgurića, Biserka Grgurić.

Gradončelnik Rijeke poručio je kako je postavljanje ovakvih izložbi važno kako bismo se prisjetili povijesti i učili iz nje.Izložba će na Korzu biti postavljena do 8. rujna, kada se obilježava 80 godina od kapitulacije Italije.