Izložba o procesu obnove Palače šećerane

Brick by brick, izložba fotografija Marije Lazanje Dušević

Izložba fotografskih radova “Brick by brick” svjedočanstvo je zahvata učinjenih u sklopu zahtjevnog procesa obnove Palače šećera koja je trajala od ožujka 2018. do  kolovoza 2020. godine. Danas, kada je Palača otvorena za javnost, pa se može u cijelosti uživati u njenom impresivnom unutrašnjom i vanjskom izgledu, dobro se prisjetiti da je stanje prije toga bilo potpuno drukčije. Riječani su promatrali gradilište samo izvana, s ulice, kao prolaznici, a unutrašnjost objekta se nije moglo ući. Zato su izloženi prizori ono što javnost u tom razdoblju nije mogla vidjeti, zbog naravi graditeljskih radova i sigurnosnih pravila na gradilištu. 

Palača je otvorena u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020. i u tom trenutku postala sjedište Muzeja grada Rijeke. Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih 75. Zahvaljujući zabilježenim prizorima, posjetitelji mogu usporedbom jučerašneg i današnjeg stanja vidjeti koliko je napravljeno u obnovi povijesnoga zdanja. Fotografije nemaju isključivo dokumentarni, nego dijelom i umjetnički, edukativan i promidžbeni karakter. U postav izložbe uključeno je nekoliko videofilmova koji svjedoče živom slikom o tranziciji derutne administrativne zgrade nekadašnje tvornice Rikard Benčić u današnju muzejsku Palaču šećera, dakle o impresivnoj preobrazbi industrijskog objekta u kulturnu ustanovu. Transformacija je izloženim  fotografskim i videokadrovima zabilježena u svim njenim fazama. 

Autorica izložbe je muzejska kustosica i dokumentaristica Marija Lazanja Dušević. Izložba se otvara u Svečanoj dvorani Palače šećera 13. srpnja u 19 sati, a traje do 3. rujna 2023. godine.