Izložba u MMSU: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

Vizual_horizontalno_1

U utorak 22. veljače u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održat će se otvorenje izložbe jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete. Ovim projektom autorica reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom. 

Otvorenje izložbe zamišljeno je kroz radionički i diskurzivni program. Središnji program je u 18 sati – okrugli stol „Ženska strana Golog otoka“ uz Irenu Bekić, Renatu Jambrešić Kirin, Andreju Kulunčić, Ancu Verona Mihuleț i Dubravku Stijačić. U 19 sati izložba će biti službeno i otvorena uz ravnateljicu Muzeja, Branku Benčić i kustosicu Muzeja, Sabinu Salamon. 

Na dan otvorenja postav izložbe će se moći pogledati od 14 sati, a tijekom popodneva od 15 do 16,30 sati održat će se i prva radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena (namijenjena ženama).