Izradom lutkica za humanitarnu prodaju volonteri HKD-a proslavili Međunarodni dan volontera

Volonteri HKDa Izrada lutkica od čarapa 4

Uoči Međunarodnog dana volontera 5. prosinca u novom volonterskom prostoru za druženje u Križanićevoj ulici održana je humanitarna radionica izrade lutkica od čarapa pod vodstvom volonterke Emine Bašić. Ova je aktivnost nastavak uspješne suradnje volontera Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku s Maticom umirovljenika grada Rijeke čija je Emina aktivna članica.

 

Lutkice nastale na radionici članovi Matice i volonteri HKD-a će prodavati tijekom Adventa na štandovima na Korzu, a prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe.

 

 

 

Istim je povodom izlog HKD-a posvećen stotini volontera koji su tijekom 2021. godine poklonili preko 2.000 sati svog slobodnog vremena angažmanom na kulturnim programima u organizaciji ustanova u kulturi i dionika nezavisne kulturne scene u Rijeci. Izložene su fotografije volonterskih aktivnosti, kao i mramorni okvir kipića – Nagrade Volonteri godine koju je HKD-u na Sušaku dodijelio Volonterski centar Udruge za razvoj civilnog društva SMART u kategoriji Organizator volontiranja 2020.

 

 

 

Autorica likovnog rješenja nagrade je Ana Paris. Prilikom njegovog idejnog osmišljavanja, u centar je stavila „osobu koja spremno daruje i prima otvorena srca. Ispružena ruka i srce koje izlazi, simboliziraju ‘davanje’, a prazan prostor/negativ ruke u tijelu ‘primanje’. Mramor kao čvrst materijal simbolizira stabilnost i čvrst oslonac kojeg volonter pruža“.

 

 

 

Nagrada je postala sinonim za otvoren odnos prema sugrađanima u želji za njihovom većom uključenošću u riječku kulturnu scenu. HKD na Sušaku Nagradu je predložilo, a sugrađani su je svojim glasanjem izabrali, za Civilnu muzejsku zbirku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Tako je u izlogu ostao ispražnjeni okvir Nagrade koji će u Muzeju imati dom od siječnja do ožujka 2022. godine, no okvir se doživljava i kao prostor za daljnji razvoj volonterstva i svih vrijednosti koje se volontiranjem dijele.