JADRANSKA ULAGANJA U 3. MAJU

Nenad Končar posjetio 3.maj i razgovarao s predstavnicima radnika

Nenad Končar posjetio 3.maj i razgovarao s predstavnicima radnika

Direktor Jadranskih ulaganja, Nenad Končar, posjetio je danas 3. maj. Dok potencijalnom vlasniku najveće probleme stvaraju naknade za pomorsko dobro, radnici traže njegovo izjašnjavanje vezano za nove brodove, kojima bi spasili svoj posao.
Naknade za pomorsko dobro, najveća su prepreka ulasku Jadranskih ulaganja u 3. maj. Molimo nadležne institucije da osiguraju ravnoporavnu tržišnu utakmicu za brodogradilišta, rekao je direktor Jadranskih ulaganja Nenad Končar i poručio da je ugovor još daleko od potpisivanja.
– Naknada ne bi smjela biti veća nego što je u drugim brodogradilištima u EU – rekao je dodaje Končar.
No, o povlačenju ponude ipak nije želio govoriti. Što se planova tiče, uz postojeće, radi se na tome da se u 3. maju uskoro počnu graditi i sofisticiraniji brodovi, ali i drugi proizvodi. Iako tvrdi da će se kao potencijalni investitori boriti za svako radno mjesto Končar naglašava da se brodovi grade s gubitcima.
– Apsolutno su nužne i vertikalne i horizontalne promjene, dakle i u upravljanju i u proizvodnji, što će to donijeti nekom radnom mjestu to tek treba u potpunosti vidjeti – ističe Končar.
S druge strane, radnici zabrinuti za svoj posao, traže jasnije izjašnjavanje vezano uz ugovaranje novih brodova.
– Bez ugovaranja novih brodova nema ovolike zaposlenosti u brodogradilištu i nema opstojnosti 3. maja – kazao je predstavnik radnika u NO Brodogradilišta 3. maj, Roland Sušanj.
Razočarani su i samim natječajem. Za deset se dana, kažu, ne prodaje ni mikrovalna pećnica.
– Ova privatizacija je nametnuta od strane Europske komisije i mi ulazimo u nju nepotrebno. 3. maj je mogao ostati sam svoj, ili se privatizirati od strane radnika ili nekog drugog subjekta, ali ne na ovakav kratak način – objašnjava povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju, Juraj Šoljić.
Povjerenstvo će od potencijalnog vlasnika zahtijevati da nadopuni i objasni stavke ponude, a plan restrukturiranja još nisu razmatrali jer su ga dobili tek jučer, zaključio je Šoljić nakon prvog u nizu teških sastanaka s Nenadom Končarom i njegovim savjetnicima.