Jesmo li ravnopravne? Za isti posao žena je plaćena 100 eura manje nego muškarac

U Akvariju na kampusu su se okupile većinom žene i to s odličnim razlogom. Održana je javna tribina s jednim pitanjem i to posve jasnim. Jesmo li ravnopravne. Odgovor na to kada je statistika u pitanju nije nimalo pohvalan, no ipak stvari se postupno, ali i presporo, mjenjaju u pravom smjeru.

-” Nije sve u brojkama, postoje i puno dublje analize koje nam pokazuju koliko je zahtjevnije za ženu balansirati privatno i poslovno, postizati karijerne ciljeve, napredovati, na kraju krajeva i postizati jednake dohotke, koliko je to teže za ženu imajući u vidu i neplaćeni rad koji rad kod kuće, poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Europske statistike pokazuju da je prosječno žena plaćena 100 eura manje nego muškarac za isti posao.

-”Evidentno je da u Hrvatskoj da su između 11 i 15% potplaćene žene na istim poslovima, evidentno je da žene koje rade na određeno vrijeme su zakinutije od žena koje rade na neodređeno vrijeme. Evidento je da žene u EU kada idu u mirovinu znatno manju mirovinu imaju nego muškarci, rekao je ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić.

I to je samo vrh sante leda, problemi su puno veći, strukturniji i o njima se mora razgovarati.

-” Možda mi još uvijek imamo onaj patrijarhalni odgoj ne pitaj ništa, pomiri se s tim kako je. Mislim da je potrebno samo razgovarat, no kada žene razgovaraju s druge strane su muškarci, mišljenje je zamjenice župana Primorsko-goranske županije Marine Medarić.

No ima i jako dobrih primjera barem ako je suditi po iskustvima nekih od panelistica.

-”. U svijetu u kojem ja radim nema nikakvih nesuglasica ni nejednakosti evo što se tiće i plaća što je i tema današnjeg panela u ravnopravnosti žena i muškaraca, navela je Daniela Gračan sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

I upravo je javna tribina bila odlična prilika za razgovor o smanjivanju razlika i ispravljanju anomalije.