JOŠ DVA DANA DO ZAVRŠETKA DRUGOG KRUGA PRIVATIZACIJE

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio na gospodarski i socijalni problem brodogradnje

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio na gospodarski i socijalni problem brodogradnje

Dva dana uoči završetka drugog kruga privatizacije, Sindikat metalaca Hrvatske još je jednom upozorio na gospodarski, ali i socijalni problem zvan hrvatska brodogradnja. Što će s njom biti nakon srijede, Vlada još ne želi reći, nadajući se vjerojatno kvalitetnim ponudama za kupnju šest hrvatskih škverova. Ne bude li kupaca, stečaj nije obveza hrvatske Vlade – rekao je danas u 3. maju predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević nakon sastanka u Bruxellesu s direktorom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Europske komisije.
– Hrvatska Vlada ne mora ići u stečaj i likvidaciju hrvatskih brodogradilišta nego može sa jednim zdravim programom krenut u pregovore s Europskom komisijom i doći do toga da se nastavi proizvodnja u hrvatskim brodogradilištima – rekao je Dragičević.
No, u budućnosti brodogradilišta više neće moći računati na subvencije države koje su dosad itekako pomagale u preživljavanju. Radnici, s druge strane, od Vlade očekuju jamstva za 100-ak milijuna dolara vrijednu treću i četvrtu tranšu kredita. Time bi se nesmetano moglo raditi na brodovima za domaće brodare.
– Neizdavanjem treće tranše kredita se dovodi u pitanje opstojnost 3. maja i zaposlenost kao i plaće radnika – rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3.maju, Juraj Šoljić.
U međuvremenu, sindikat sutra počinje s trodnevnim referendumom u riječkom škveru. Cilj referenduma je dobiti platformu za nastavak sindikalnih akcija radi zaštite prava na rad i radnih mjesta, ali i 3. maja.
O kakvim se akcijama radi, može se samo pretpostaviti. Prije nešto više od mjesec dana, trećemajci su bili na ulici u prosvjedu Radnici zajedno. Sve je izvjesnije ponavljanje takvih scena.