Kako je posada riječke Lučke kapetanije spasila dvoje maloljetnika: Nasukali se na otočić Sv. Marko

Posada lučke kapetanije Rijeka spasila je dva života. Riječ je o maloljetnim poljskim državljanima koji su po orkanskoj buri otplutali sa plaže u uvali Scott na čamcu za napuhavanje.

vlcsnap-2021-08-27-19h15m18s966

Posada lučke kapetanije Rijeka u srijedu spasila je  dva života. Riječ je o maloljetnim poljskim državljanima koji su po orkanskoj buri otplutali sa plaže u uvali Scott na čamcu za napuhavanje.

-”Isplovili smo odmah po dojavi, u roku od 15 min smo bili na mjestu događaja, strašan vjetar, izuzetno jaka bura, vidljivost smanjena zbog špricanja mora i bijele pjene. Uspjeli smo ih naći nasukane na otočiću Sveti Marko na hridi, došli smo do njih, uspostavili kontakt, bili su živi i zdravi tako da su uspjeli tih par metara doplivat jer mi nismo uspjeli prići  bliže njima,ispričao nam je zapovjednik broda Lučke kapetanije Rijeka Saša Turkalj

O vremenskim prilikama tog dana dovoljno govori činjenica da je prilikom interevencije snažan vjetar iščupao i jedna manja vrata na brodu. Djeca su imala sreće ali i brzina reakcije kapetanije odigrala je svoju ulogu.

-”Ovdje je u 10 sati došla informacija  o nezgodi. Onda je u 10:02 dan nalog da isplovi naše plovilo, promptno je isplovilo, u 10:50 su već locirani I spašeni stradalnici. Dakle unutar 48 minuta, dakle ispod zlatnog sata, ne samo da smo izašli I reagirali nego smo i spasili, ističe kapetan Lučke kapetanije Rijeka Drako Glažar

Članovi lučke kapetanije još su jednom ovoga ljeta imali priliku testirati brzinu svoje reakcije.

-”To je bio rapski akvatorij pa se onda normalno nazvalo rapsku ispostavu I plovilo. A dogodilo se da je na jednoj jahti dječak od 7 godina ubola ga je osa i počeo muu je oticat jezik i tu je opet bila ta koordiniranost. Uzelo se liječnika na plovilo kapetanije, došlo na lice mjesta i pružena je usluga . Osim ovih slučajeva, ljeto je proteklo relativno mirno,kaže nam Glažar.

Do sada u 19 akcija spašeno je 14 ljudi i 2 brodice dok su prošle godine imali 91 akciju, 82 spašenih i 29 plovila.Nije bilo smrtno stradalih u pomorskom prometu, nije bilo ni ozljeda i do prošlog tjedna kad se jedan sraz dogodio u Opatiji nije bilo niti nekakvih pomorskih sudara,izvijestio je Glažar.