Kako u Hrvatskoj regulirati rad od kuće?

Prema istraživanju Europske agencije za poboljšanje životnih i radnih uvjeta, gotovo 30 % anketiranih osoba u Hrvatskoj je zbog korona krize prešlo na rad na daljinu tijekom proljeća 2020.

rad

Istraživanja globalnih trendova na tržištu rada pokazuju kako će uskoro više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta raditi izvan ureda. Prema posljednjih podacima Eurostata tijekom 2020. u Hrvatskoj je na daljinu, to jest, od kuće radilo tek 3,1% zaposlenih, dok je na razini EU taj udio iznosio 12,3%.

” Proteklih mjeseci ili godinu ili nešto, su znatno veći nego što su bili ranije, silom prilike, ali tehnološki razvitak I novi oblici rada, idu ruku po ruku I taj broj I u Hrvatskoj raste.”- rekao je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Upravo zato se javila potreba da hrvatsko zakonodavstvo uredi tu vrstu radnog odnosa.

Ima puno neodgovorenih ptanja I stvari koje se moraju utvrditi zakonskim rješenjiema. Pitanje odgovornosti, pitanje troškova, I ono što je jako važno pitanje reguliranog radnog vremena I prava na isključenje radnika.” – istaknula je Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva. 

Održan okrugli stol u riječkom hotelu treći je u nizu događaja kojima poslodavci i predstavnici sindikata svojim iskustvima žele proaktivno doprinijeti izmjenama zakonskih odredbi o radu na daljinu.

” To pitanje u hrvatskom zakonu nije određeno na odgovarajući način. Kada je aktulani zakon donošen, tog obilika rada gotovo I da nije bilo. Bit će uvršten, to je sigurno, međutim ono što smo mogli vidjeti iz nacrta nismo zadovoljni jer je u jedan relativno jednostavni oblik rada unosi puno papira, puno administriranja, tipično naš način.” – objasnio je Zorić.

U svrhu reguliranja rada na daljinu, Hrvatska ima obvezu uskladiti svoje zakonodavstvo, uključujući Zakon o radu, s direktivama Europske unije iz 2019. godine, najkasnije do početka kolovoza 2022.