Kanal Ri: 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

filmsko-kreativni-studio-vanima-47e0af1cb00b69a18d3ccbcef61faaef_view_article_new

U ponedjeljak , 1.  lipnja započeo je 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih.  

Ovaj festival posvećen animiranom filmu ove se godine održava jedanaesti put za redom, s time da je od 2018. godine uz sekciju VAFI, koja je posvećena filmovima čiji su autori djeca i mladi iz cijeloga svijeta, festival obogaćen i novom sekcijom RAFI koja je posvećena profesionalnom animiranom filmu za djecu i mlade koja se u protekle dvije godine održavala u Rijeci u suradnji s Art-kinom. 

 

Koncept ovogodišnjeg izdanja kao i sama realizacija Festivala poprilično je drugačija naspram dosadašnjih izdanja pa će kino projekcije animiranih filmova iz VAFI sekcije festivala zamijeniti televizijsko emitiranje istih. Ovim se otvara nova prilika prezentacije i afirmacije filmskog stvaralaštva djece i mladih još široj, ove godine televizijskoj publici.

 

Počevši od 4. lipnja pa sve do 6. lipnja na Kanalu Ri gledatelji će imati prilike pogledati filmove koje su selektirani za ovogodišnju sekciju VAFI festivala, a  koja je podijeljena u tri kategorije MINI, MIDI i MAXI, ovisno o dobi samih autora filmova odnosno 0-10,  11-14  te  15-18 godina. Svaki dan na programu Kanala RI predviđena su dva bloka filmova iz pojedine kategorije, a  posljednji dan, 7. lipnja posvećen je pobjedničkim filmovima koje će odabrati žiri u sastavu Veljko Popović, Maya Yonesho, Ciarda Tobin i Jayne Foley kao žiri u sastavu Maja Flego, Marini Barišić Knežević i Ani Dokler  koje dodjeljuju Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava. Također, gledatelji Kanala Ri imati će prilike u sklopu programa pogledati i tri  reportaže na temu animacije (stopa animacija, tradicionalna animacija, kompjuterska animacija) kao i prilog o izložbi Od imaginacije do animacije – 60 godina zagrebačke škole animiranog filma koja je otvorena u  zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 30 . siječnja 2020.